ABVAKABO FNV

Bond vreest groter verlies ID-banen door korting subsidie

Leden van vakbond Abvakabo FNV zijn verbijsterd dat welzijns- en kinderopvangorganisatie Impuls collectief ontslag heeft aangevraagd voor 74 voormalig ID-werknemers. Deze voormalige In -en Doorstroombanen worden vanuit de gemeente gesubsidieerd. Door korting op de subsidie zegt Impuls niet in staat te zijn deze werknemers in dienst te houden. Abvakabo FNV vreest dat meer organisaties tot deze stap overgaan en spreekt werkgevers en stadsdelen op hun verantwoordelijkheid aan.

Ben Hoogendam, regiobestuurder ABVAKABO FNV: "We vinden het onacceptabel dat Impuls als verantwoordelijk werkgever voor de gemakkelijkste weg kiest en louter naar het geld kijkt. Uit overleg werd duidelijk dat de directie het probleem nu simpelweg neerlegt bij de medewerkers en de gemeente Amsterdam. Impuls en de betrokken stadsdelen in Amsterdam hebben jarenlang geprofiteerd van subsidies die de arbeid spotgoedkoop maakte. De grote meerderheid van de medewerkers verricht al tien jaar of langer regulier werk voor de organisatie. Veel van de betrokken medewerkers hebben een moeilijke positie op de arbeidsmarkt vanwege hun leeftijd, maar ook een aantal ernstig zieke mensen wordt aan de kant geschoven."

Het beleid van de gemeente Amsterdam is doorstroom naar regulier werk aan te moedigen. Dit zal vanaf januari 2009 gebeuren door jaarlijks tien procent van de subsidie te korten op werkgevers, tenzij zij jaarlijks tien procent van de voormalig ID-medewerkers in dienst nemen. Helaas blijkt deze maatregel in de praktijk averechts te werken, zo laat Impuls zien. Impuls heeft de vakbond niet kunnen overtuigen dat alles is gedaan om de werknemers te behouden.

In Amsterdam alleen zijn al meer dan 300 voormalig ID-werknemers werkzaam in welzijnsorganisaties. Daarnaast treft de subsidiekorting ook voormalig ID-werknemers in zorg en onderwijs. Landelijk schat de vakbond dat het ruim duizend werknemers betreft. De bond, de medewerkers en de ondernemingsraden gaan op zoek naar medestanders om de waardevolle werknemers zoveel mogelijk te behouden voor welzijnswerk of ander regulier werk. ABVAKABO FNV doet dat door de kwaliteiten en ambities van de betrokken medewerkers zichtbaar te maken en werkgevers en stadsdelen op hun verantwoordelijkheid aan te spreken.