Gemeente Putten

Gemeente Putten en winkeliersvereniging WCP kiezen voor energiezuinige verlichting (07-10-2008)

---

Vrijdag 10 oktober 2008 om 16.00 uur wordt de energiezuinige feestverlichting in het winkelgebied ontstoken. Wethouder B. Siksma zal de handeling samen met basisschoolleerlingen verrichten op de kruising van de Dorpsstraat en de Achterstraat te Putten. Iedereen is van harte welkom om bij deze ontsteking aanwezig te zijn.

Zoals elk jaar zal de Ondernemersvereniging Winkelcentrum Putten gedurende de wintermaanden het winkelgebied versieren met feestverlichting. Dit jaar worden alle gloeilampen in samenwerking met de gemeente vervangen door energiezuinige LED-lampen, waardoor het energieverbruik daalt met meer dan 85%.

De gemeente Putten heeft bij dit project ook de basisscholen in Putten betrokken. De Hortus (Centrum voor Natuur en Milieu te Harderwijk) heeft hiervoor speciaal een les ontwikkeld over energiebesparing. Zo´n 450kinderen van 8 basisscholen in Putten hebben aan deze les deelgenomen. In de les hebben de kinderen veel geleerd over het nut en de manieren om zelf een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Binnen de les is ook de gelegenheid geweest voor de kinderen om zelf op onderzoek uit te gaan naar manieren om energie te besparen.

Als onderdeel van de les hebben de kinderen bovendien een of twee van de nieuwe LED-lampen in de armaturen van de feestverlichting gedraaid. Alle kinderen die aan de lessen hebben meegedaan, mogen op vrijdagmiddag 10 oktober samen met de wethouder de feestverlichting in het centrum van Putten aansteken. Zo kunnen ze in de herfstvakantie en gedurende de hele winter genieten van de verlichting waaraan ze zelf hebben meegeholpen.

De verandering van het klimaat is een groot probleem. Er is dan ook wereldwijd veel aandacht voor. Soms lijkt het alsof het probleem zo groot is, dat alleen grote landen en bedrijven er wat tegen kunnen doen. Ook lokaal zijn er echter vele kleinschalige manieren waarop iedereen kan helpen dit probleem een halt toe te roepen.

De gemeente Putten wil graag haar steentje bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Een van de manieren waarop dit kan, is het verminderen van het energieverbruik. Hoe minder energie er verbruikt wordt, hoe minder broeikasgassen er vrij komen bij het opwekken van de benodigde energie. Hiertoe zal binnenkort het energieverbruik in het gemeentehuis onder de loep worden genomen en worden er onder andere proeven gedaan met energiezuinige straatverlichting. Ook het energiezuinig maken van de feestverlichting valt hieronder.

Mensen die zelf thuis hun energieverbruik willen onderzoeken, kunnen vanaf volgende week een stroommeter komen lenen op het gemeentehuis.