BOVAG

07-10-2008
BOVAG: regering moet Kroes wakkerschudden

Eurocommissaris Neelie Kroes dreigt de Block Exemption Regulation (BER) te schrappen. Das schadelijk voor consument en autobedrijven, aldus BOVAG. BOVAG-bestuurder Bertho Eckhardt roept de Nederlandse politiek op om Kroes hier op aan te spreken.

De BER is een Europese regeling waarin allerlei zaken rondom verkoop en reparatie van autos is geregeld. Deze BER heeft consument en autobranche veel goeds gebracht, vindt BOVAG. De marktwerking is verbeterd, de keuzevrijheid vergroot en de macht van de autofabrikanten ingeperkt. Schrappen van de BER, zoals de Europese Commissie nu van zins is te doen, draait de klok twintig jaar terug, met als gevolg hogere prijzen en minder keuzevrijheid voor de consument. Dat bewijst het schrappen van vergelijkbare regelingen op bijvoorbeeld de bier- en brandstofmarkt. Bertho Eckhardt, voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven: Bovendien kost het banen. Meer dan de helft van onze leden verwacht dat ze moeten inkrimpen wat beschikbare banen betreft als er een streep door de BER wordt gezet.

BOVAG heeft meerdere keren geprobeerd hierover in gesprek te komen met eurocommissaris Neelie Kroes, alleen én via haar Europese koepel CECRA. Maar elk verzoek tot een gesprek heeft zij categorisch afgewezen. Eckhardt: We hebben sterk de indruk dat de Europese Commissie zijn oren veel te veel laat hangen naar de autofabrikanten. Hun sterke lobby heeft Kroes Oost-Indisch doof gemaakt. Daarom doen we nu een klemmend beroep op de Nederlandse regering om de eurocommissaris hier op aan te spreken. Ze moet haar verantwoordelijkheid nemen en op de bres springen voor consument én het MKB, immers de motor van de economie. Ze maakt een historische fout als ze de BER schrapt.

Eckhardt deed zijn uitspraken vandaag op het Jaarcongres van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven in Aalsmeer in aanwezigheid van minister Camiel Eurlings.
Bron: BOVAG Persbericht
Datum: 07-10-2008