Sociaal-Economische Raad

7 oktober 2008
"Van de honderd ouderen die straks hulp nodig hebben, kunnen we er misschien maar zestig verzorgen. En als onze kinderen allemaal gratis schoolboeken hebben, staan er misschien onvoldoende leraren voor de klas om les te geven." Dat zei minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanochtend bij de opening van de gezamenlijke conferentie van de Nederlandse en de Vlaamse sociaaleconomische raden in het SER-gebouw.

Het thema van de conferentie, die nog tot het eind van de middag duurt, is de dreigende krapte op de arbeidsmarkt. Dat is een probleem waar zowel de Nederlandse als de Vlaamse overheid tegenaan dreigt te lopen.

Donner wees erop dat veel mensen als gevolg van de huidige kredietcrisis zich niet meteen druk zullen maken over personeelstekorten. Die denken eerder aan een mogelijke recessie met wellicht een stijgende werkloosheid. De minister wees erop dat het daarom op de korte termijn vooral van belang is om het vertrouwen van burgers en bedrijven in de economie weer te versterken. Dat kan volgens hem onder meer via het najaarsoverleg dat vanavond eveneens in het SER-gebouw plaatsvindt.

Maar onafhankelijk van de kredietcrisis krijgt Nederland met demografische veranderingen te maken die grote gevolgen zullen hebben voor de arbeidsmarkt, zo waarschuwde de minister. Hij signaleerde een dubbele vergrijzing en een dubbele ontgroening. Er komen niet alleen steeds meer ouderen, ze worden gemiddeld ook nog eens steeds ouder. En Nederlandse vrouwen krijgen niet alleen minder kinderen, ze krijgen die kinderen ook op steeds latere leeftijd.

Die krappe arbeidsmarkt is er nu al in bepaalde sectoren, zei Donner. Werkgevers in de bouw, de landbouw en de horeca hebben al moeite om voldoende goed personeel te vinden. Het probleem is niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Toen in de voorbije maanden de werkloosheid rond de 300.000 schommelde, waren er ook 200.000 vacatures die niet vervuld konden worden.

De oplossing ligt in het verhogen van het aantal mensen dat werkt en het aantal uren dat ze werken. Volgens Donner is er 5 miljard uur per jaar aan onbenut arbeidspotentieel. Die uren zijn grofweg verdeeld over drie miljoen mensen, waarvan ongeveer een derde een uitkering ontvangt. De overige groep krijgt geen uitkering - de zogenoemde nuggers - of werkt wekelijks minder dan twaalf uur.

"Essentieel is ook dat werknemers inzetbaar blijven", zei Donner en daarvoor is nu nog onvoldoende aandacht. "Voor werknemers op een bepaalde leeftijd wordt meer geïnvesteerd in afvloeiingsregelingen dan in inzetbaarheid." Hij wees op de premie- en belastingkortingen die werkgevers straks kunnen krijgen als ze ouderen langer aan het werk houden.

De krappe arbeidsmarkt heeft ook goede kanten, zei Donners Vlaamse collega Frank Vandenbroucke. De werkloosheid onder groepen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt, en die in België kansengroepen worden genoemd, is de laatste twee jaar flink afgenomen. Onder zestigplusser is die daling met 5 procent nog het meest bescheiden. Veel beter ging het met gehandicapten van onder de vijftig (min 11 procent) en werknemers uit Noord-Afrika en Turkije (min 21 procent). Toch blijven ze achter bij het gemiddelde (min 24 procent).

Maar Vandenbroucke, die niet alleen werk maar ook onderwijs in zijn portefeuille heeft, ziet ook de nadelen van de krappe arbeidsmarkt. "Die maakt het mij ook moeilijker om mijn beleidsdoelstellingen te realiseren." Mede daarom wil hij de strengere begeleiding van werkzoekenden naar werk handhaven en meer aandacht voor het beroepsonderwijs. De minister zei blij te zijn met het initiatief van Vlaamse werkgevers om 5000 mensen uit de kansengroepen aan het werk te helpen. Daarnaast wil hij meer met succesverhalen de boer op. "Politiek is ook pedagogiek."

Het oplossen van de tekorten in Vlaanderen door het inschakelen van werklozen uit Brussel en Wallonië, ziet hij minder zitten. "Daar is te weinig geïnvesteerd in menselijke kapitaal en er zijn taalbarrières. Daar valt niet zoveel te halen."

Als het gaat om de verhoging van de arbeidsparticipatie van ouderen, wil Vandenbroucke graag zaken doen met de Vlaamse sociale partners. "Ik heb ze gevraagd om samen met mij afspraken te maken over hoe we meer mensen van boven de vijftig aan het werk krijgen. Ik verwacht daar een mooi akkoord van."

---

Een uitgebreider verslag van deze conferentie verschijnt binnenkort op deze site