FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: reductie personeel bij Grolsch valt rauw op ons dak

"Wij wisten dat Grolsch bezig was met een intern onderzoek. Dat is tijdens de overname door SABMiller Europe tijdelik stopgezet. De slag die Grolsch nu wil maken, gaat veel verder." Dit is de eerste reactie van Fransien de Jong, bestuurder "Brouwerijen" van FNV Bondgenoten op de zojuist aangekondigde plannen om drastisch te snijden in de vaste lasten en de kwaliteit van medewerkers te verbeteren.

In de visie van FNV Bondgenoten moet Grolsch (Enschede) nu duidelijk kiezen voor het verbeteren van hun verkoopinspanningen naar de horeca en naar particulieren. Niet alleen op de Nederlandse markt maar vooral ook de kansen die in het buitenland liggen grijpen. "Die overname door SABMiller gaf ze daarvoor een prima kans. Simpelweg snijden in de kosten geeft op termijn onvoldoende soelaas als je niet tegelijkertijd op de toekomst gerichte maatregelen neemt", stelt Fransien de Jong.

De directie wil nu de vaste kosten van de brouwerij structureel verlagen (80 banen schrappen) en de concurrentiekracht vergroten, o.a. door een "kwaliteitsupdate" van medewerkers. Dat zal ook de nodige mensen raken.

De bierconsumptie in ons land is al langere tijd dalend en de verwachting is dat die trend zich voortzet. Daarbij komt een grotere concurrentie, ook van de handel.

De Grolsch-directie wil met de bond praten over maatregelen als stimulering van vertrek van medewerkers, interne overplaatsing, opleiding, omscholing en training en outplacement. "FNV Bondgenoten kan zich daar wel in vinden" zegt Fransien de Jong. "Grolsch denkt ook gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen en daar willen we natuurlijk graag in meedenken. Maar eerst maar eens duidelijk aantonen dat deze slag noodzakelijk is."

De komende weken zal FNV Bondgenoten de plannen grondig bestuderen en bespreken met de leden en de OR.