FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten eist inbreng bij overnamegesprekken Fortis - ABN Amro

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de marktsector én de bond met de meeste leden bij ABN Ambo en Fortis, is blij dat er maatregelen zijn getroffen om het vertrouwen in de bank te herstellen. De vakbond maakt zich echter grote zorgen over de toekomst van werknemers nu ABN Ambo aan ING verkocht lijkt.

FNV Bondgenoten eist dat de belangen van werknemers goed worden meegewogen bij een verkoop. De vakbond wil weer een garantie dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, de werknemers hebben de afgelopen anderhalf jaar al genoeg over zich heen gekregen. "Om er zeker van te zijn dat werknemers ook als belanghebbende meegenomen worden, eisen wij dat we bij de onderhandelingen aan tafel zitten," zegt Carla Kiburg, bestuurder FNV Bondgenoten. "Het zou onacceptabel zijn als er bij een overname alleen gekeken wordt naar beleggers en spaarders en de werknemersbelangen alleen in het kielzog worden meegenomen."

Ook met betrekking tot het reddingsplan voor Fortis wil de vakbond goed aangesloten blijven. "Wij zijn blij met de oplossing voor Fortis, en hopen dat de rust op de financiële markt hierdoor terugkomt, want dat is broodnodig. Maar tegelijkertijd waken wij ervoor dat er geen deals over de ruggen van de werknemers gemaakt worden. Daarom horen wij als grootste bond aan de onderhandelingstafel bij de overnamegesprekken. Nu de overheid als grootaandeelhouder bij Fortis betrokken is, zullen wij ook hen hierop aanspreken."