Woonbond


07-10-2008

Poul Rasmussen: Financiële crisis biedt kansen voor socialer Europa

De financiële crisis is niet alleen een bedreiging, maar biedt ook kansen voor een nieuw en socialer Europa. Ze geeft ons de gelegenheid om de sociale huisvesting weer op een offensieve manier op de politieke agenda van de EU te krijgen. Dit zei Poul Nyrup Rasmussen, leider van de Europese sociaal-democratische partijen in het Europees Parlement, maandag 6 oktober op de conferentie Decent and affordable housing in the European cities van de IUT (International Union of Tenants) in Brussel. De ex-premier van Denemarken riep de IUT op om aan te sluiten bij de sociale en klimaatagenda van de EU, die focust op een brede en duurzame oplossing van de problemen. Het fundamentele recht op wonen hoort daar integraal onderdeel van te zijn. Rasmussen ziet mogelijkheden om dat recht alsnog in de Europese Treaty opgenomen te krijgen. Sociale huisvesting is niet ouderwets, maar onlosmakelijk onderdeel van de vernieuwing van de welvaartstaat. Wat dat betreft moeten we een voorbeeld gaan worden voor niet EU-landen, aldus de invloedrijke Europarlementariër.

Hij wees erop dat ondanks de grote verschillen tussen de oude en de nieuwe lidstaten, de gemeenschappelijke belangen overheersen. Alle landen zijn gebaat bij een offensieve sociale agenda. Daar is haast bij geboden want in de EU leven 78 miljoen mensen in armoede, en zeker niet alleen in de nieuwe EU-landen. Maar gezien de ernstige problemen daar krijgen die wel extra geld en aandacht.

Hoe schrijnend de situatie in de voormalige Oostbloklanden is, bleek uit de verhalen van huurdersvertegenwoordigers uit Kroatië, Letland, Polen en Slowakije. Zo vertelde Piotr Ciszewski dat de huren in Polen sinds de huurliberalisatie in 2005 in sommige gevallen zijn verhoogd met 500%. Ook de privatisering van veel van de voormalige staatswoningen zorgt voor veel problemen.

Aanleiding voor de IUT-conferentie waren de internationale huurdersdag op 6 oktober en de opening van het IUT-lobbykantoor in Brussel.