Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Hoogezand-Sappemeer en Stichting Leergeld gaan samenwerken - persbericht 056, 2008

De Stichting Leergeld en het Stimuleringsfonds van de gemeente Hoogezand-Sappemeer willen samenwerken om kinderen uit minima gezinnen te helpen. De raad heeft ingestemd met een extra pakket maatregelen om schoolgaande kinderen financieel te ondersteunen. Het gaat daarbij om extra tegemoetkoming in indirecte studiekosten en een tegemoetkoming bij de aanschaf van een computer voor een kind dat voor het eerst deelneemt aan het voortgezet onderwijs.

Hoogezand-Sappemeer is een van de eerste gemeenten in Nederland die in deze vorm gaat samenwerken met de stichting Leergeld om het voor de ouders eenvoudiger te maken om een aanvraag in te dienen. Voortaan kan een aanvraag ingediend worden bij de Stichting Leergeld. Deze bekijkt of de aanvraag voldoet aan de gestelde criteria en of er gebruik kan worden gemaakt van het gemeentelijke Stimuleringsfonds. Is de bijdrage van het gemeentelijk Stimuleringsfonds onvoldoende of kan hier geen gebruik van worden gemaakt dan verstrekt de Stichting Leergeld een aanvullende bijdrage.

Ouders die denken in aanmerking te komen voor een bijdrage kunnen een antwoordkaart met de naam en adresgegevens inzenden naar de Stichting Leergeld. Deze antwoordkaarten zijn te verkrijgen op alle scholen en bij de unit werk en inkomen van de gemeente. Wanneer men een verzoek heeft ingediend ontvangt men bezoek van een vrijwilliger van de Stichting Leergeld die met hen de gegevens doorneemt en de aanvraagformulieren invult. Binnen een termijn van drie week ontvangen belanghebbenden bericht of de aanvraag gehonoreerd is en wanneer en op welke wijze het geld verstrekt wordt.

De Stichting Leergeld en de gemeente willen voorkomen dat er kinderen aan de kant blijven omdat ouders onvoldoende inkomsten hebben. Steeds vaker wordt gesignaleerd dat schoolgaande kinderen uit gezinnen met een lager inkomen niet kunnen deelnemen aan het sociaal maatschappelijke leven op en rond de school. Als zij niet kunnen deelnemen, dreigt voor hen sociale uitsluiting. En dat is slecht voor de betrokken kinderen en slecht voor de samenleving. Ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer kunnen schoolgaande kinderen uit gezinnen met een lager inkomen niet deelnemen aan het sociaal maatschappelijke leven op en rond de school.

De stichting Leergeld Hoogezand-Sappemeer, die zich ten doel stelt kinderen van minima gezinnen vanuit particuliere middelen te helpen is in 2006 opgericht. De Stichting Leergeld is een landelijke organisatie, die vanuit Brabant al in ruim 40 gemeenten personen op persoonlijke titel bereid heeft gevonden zich in te zetten voor het oprichten van een plaatselijke stichting. De stichtingen Leergeld werken met vrijwilligers, die de gezinnen bezoeken, die een aanvraag indienen. De aanvraag wordt behandeld in een gesprek bij de ouders thuis. Gebleken is dat deze wijze van aanpak zeer succesvol is om kinderen uit de doelgroep te helpen. De plaatselijke stichtingen worden in hun werk ondersteund door de landelijke Stichting.