Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 7 oktober 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGMo 2008/3019 2008Z3757/2008D08325 Onderwerp
OV-chipkaart en consumentenoverleg

Geachte voorzitter,

Op 30 september 2008 heb ik overleg gevoerd met de vertegenwoordigers van alle consumentenorganisaties over de OV-chipkaart. Bij dit overleg waren ook de bestuurlijke vertegenwoordigers van IPO en SkVV aanwezig. Met deze brief stel ik u op de hoogte van de uitkomsten van dat overleg.

Partijen hebben afgesproken om een vervolgoverleg te plannen waarin in dezelfde samenstelling verder wordt gepraat. Breed gedeeld is de behoefte aan het vergroten van de transparantie van het overleg tussen overheden en consumentenorganisaties. Hiervoor wordt een voorstel voor nader overleg opgesteld met de consumentenorganisaties binnen de vastgestelde bestuurlijke kaders van het OV-chipkaartproject. Heel concreet maakt deze uitwerking duidelijk welke onderwerpen in welk overleg aan de orde worden gesteld.

Nadere toelichting
Er is in een open en constructieve sfeer met de consumentenorganisaties gesproken. De consumentenorganisaties hebben hun zorgpunten toegelicht bij het OV-chipkaartproject. Hoewel er overlegstructuren met consumentenorganisaties bestaan, ligt een belangrijk zorgpunt van de consumentenorganisaties in de aard van het overleg en de besluitvorming over het OV-chipkaartproject. Consumentenorganisaties geven aan dat het voor hen onvoldoende transparant is wanneer welke onderwerpen tot besluitvorming komen en door wie deze besluiten genomen worden. Het gaat hierbij om het onderscheid tussen de landelijke tafel in het Landelijk Consumentenoverleg (LCO), de ROCOV's (regionaal overleg consumentenbelangen Openbaar Vervoer) en het LOCOV (Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer). Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGMo 2008/3019

Ik ben voornemens de uitkomsten van het nadere overleg, waar mogelijk te verwerken in de actualisatie van het Aanvalsplan dat ik u reeds heb toegezegd.

De consumentenorganisaties dringen tevens aan op het spoedig oplossen van voor hen belangrijke aandachtspunten zoals ze die in hun zorgpuntenlijst hebben opgenomen. Het belang van de reiziger moet prominent in de besluitvorming over de OV-chipkaart aan de orde gesteld blijven. Vanzelfsprekend wordt daarbij rekening gehouden met de stappen die nog gezet moeten worden om tot het beoogde eindbeeld te komen. Ik onderschrijf dit belang.

De gemaakte afspraken bieden een concreet perspectief over de wijze waarop overheden en consumentenorganisaties met elkaar in gesprek blijven. Op korte termijn spreken we hier verder over.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---