Gemeente Lingewaard


Lingewaard pioniergemeente voor mediationvaardigheden

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft afgelopen maandag aan Lingewaard een certificaat van deelname uitgereikt als pionier op het terrein van mediationvaardigheden. Naast Lingewaard kregen nog 13 gemeenten in Nederland dit certificaat. Burgemeester Harry de Vries had in zijn Burgerjaarverslag over 2007 al aangekondigd in 2008 werk te zullen maken van de toepassing van mediation in zijn gemeente. Dat gaat nu gebeuren als één van de voortrekkers in Nederland.

De invoering van mediation en mediationvaardigheden vloeit voort uit het beleidsprogramma van het kabinet. Daarin staat de overheid gaat werken aan het oplossen van de top 10 aan knelpunten voor burgers en bedrijven. Zo moet de overheid meer een luisterend oor hebben voor klachten en problemen met de overheid. Het project met pioniergemeenten heeft als doel het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening en het terugdringen van de administratieve lasten voor burgers en bedrijven door het voorkomen van bezwaar- en beroepsprocedures met behulp van de inzet van
mediationvaardigheden.Ook de rechtspraak verwijst steeds meer zaken naar mediation als partijen in staat worden geacht om zelf hun probleem op te lossen.

Mediation is het door partijen zelf gezamenlijk oplossen van hun conflicten via bemiddeling door een onafhankelijke derde, de mediator. De vaardigheden die bij mediation worden gebruikt kunnen ook buiten de mediation zelf worden toegepast om conflicten zoveel mogelijk te voorkomen. Mediationvaardigheden hebben namelijk te maken met communicatie: luisteren, samenvatten en doorvragen vanuit een open houding. Hierbij hoort ook het snel en persoonlijk contact opnemen met een burger of bedrijf. De inzet van mediationvaardigheden is oplossingsgericht, niet proceduregericht. Het leidt tot een afname van het aantal bezwaarschriften en klachten en daardoor tot kostenbesparingen zowel voor de gemeente als voor burgers en bedrijven.

De invoering van mediationvaardigheden geschiedt projectmatig, met behulp van het ministerie en in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG. De afspraken daarover worden vastgelegd in een intentieverklaring. De pionierfase loopt tot december 2009. In de loop van 2009 zullen de resultaten van het project worden gemeten.