D66

Doorbreek kartels op woningmarkt

7 oktober 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat kartels op de woningmarkt in Nederland doorbroken worden. Van der Ham heeft de ministers Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) en Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) daarom vragen gesteld over bevindingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij laten zien dat woningen op een executieveiling ver boven of onder de marktprijs worden verkocht.

Concurrentie bevorderen

Het onderzoek laat zien dat er regionaal grote verschillen zijn in marktwerking en concurrentievermogen op vastgoedveilingen. Van der Ham: "Het kabinet moet onderzoeken of veilingen bijvoorbeeld regionaal gecentreerd kunnen worden, of dat er minder veilingen met meer huizen kunnen plaatsvinden. Zo wordt de concurrentie bevordert." Voorstellen hiertoe zijn in 2006 ook al gedaan door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), maar onduidelijk is wat hiermee is gebeurd.

Financiële problemen

Met de huidige kredietcrisis en de vastgelopen Nederlandse woningmarkt wil D66 extra scherp toezicht op de verkoop van woningen. Van der Ham: "Als het economisch slechter gaat en meer mensen gedwongen worden hun huis te verkopen is het extra belangrijk dat deze verkoop niet kunstmatig laag wordt gehouden door handelaren. Daardoor kunnen mensen in financiële problemen komen."

Woningmarkt openbreken

Ook roept Van der Ham de regering op om eindelijk eens de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidies aan te pakken, zodat de hele woningmarkt gezonder wordt en er minder druk en schaarste wordt gecreëerd. "D66 betreurt het dat de regering heeft afgesproken om deze regeerperiode de woningmarkt op slot te laten", aldus de sociaal-liberaal.

Lees hier de Kamervragen van D66 over de vastgoedveilingen.