Voedingcentrum


Extra vitamines ook in koude dagen niet nodig

De herfstige natte dagen zorgen voor druipende neuzen. Tijd voor een vitamine boost ofâ¦Wacht even! Ben je gezond? Eet je gevarieerd en dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit? Laat dan de vitaminesupplementen maar zitten. Je krijgt door je voeding al voldoende vitamines en mineralen binnen. De supplementen voegen daaraan niets toe.

Vitamine A, C, D, E en B-6 en de mineralen zink (Zn) en selenium (Se) dragen bij aan het in standhouden van een goede weerstand. Deze zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine (A, D, E), brood (B-6, Se, Zn), vis (D, Se), vlees (Zn, Se, B-6), fruit en groente (C). Alleen bij een ernstig tekort hiervan neemt de weerstand af en wordt de kans op een infectie groter. Eet je gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf, dan krijgt je lichaam voldoende voedingsstoffen binnen om gezond te blijven.

Vitamine boost?

Over weerstand, de mate waarin je lichaam bestand is tegen ziekten, doen veel verhalen de ronde. Zo zou je in de herfst en winter (als de âRâ in de maand is) extra vitamines nodig hebben om niet ziek te worden. Dat was vroeger deels waar, omdat er in de winter geen verse producten beschikbaar waren en er niet altijd gezond voedsel was. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door verse en gezonde producten krijgen.

Vitamine D

Een andere risicovitamine in de wintermaanden was vitamine D, omdat ons lichaam deze aanmaakt onder invloed van zonlicht. Door boter op je brood te smeren, regelmatig vis te eten en de goede bak- en braadvetten te gebruiken, krijgen de meeste mensen toch nog voldoende vitamine D binnen.

Een aantal specifieke groepen moeten wel extra vitamine D slikken, zoals jonge kinderen en senioren. Zij moeten daarom een supplement gebruiken.

Teveel is niet goed

Vitamines en mineralen zijn belangrijk maar teveel is niet goed. Zo wordt je niet minder verkouden door veel vitamine C te slikken. Ouderen die extra vitamines slikken hebben geen verminderende kans op een infectie. Een teveel aan supplementen kan zelfs een averechts effect hebben. Wil je gezond blijven, zorg dan dat je goed en gevarieerd eet, op tijd je rust neemt en voldoende beweegt. Wil je daarnaast toch een supplement slikken, kies dan voor één waar de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen (ADH) in zit.

Zie ook

* Vitamines, mineralen

* Nieuwsbericht: 'Vitamine D is voor iedereen nodig'