CDA

Stemming klimaatpakket: benchmark beter dan veilen

Vandaag stemde de milieucommissie van het Europees Parlement over voorstellen van de Europese Commissie voor een nieuw emissiehandelssysteem, het opslaan van CO2 (CCS) en de lastenverdeling van het aanpakken van klimaatverandering.

Lambert van Nistelrooij, woordvoerder klimaat, betreurt dat het Parlement vóór een veilingsysteem stemde. Hij vreest ook dat te strenge regelgeving zal leiden tot het wegtrekken van energie-intensieve bedrijven uit Europa die vanwege te hoge kosten hun bedrijf in economische moeilijkheden zien komen.

Als alternatief voor veiling stelde Van Nistelrooij een "benchmark-systeem" voor. 'Benchmarken betekent dat de emissierechten verdeeld worden over de verschillende industriesectoren en dat binnen de betreffende sector de verdeling gebeurt op basis van reële prestaties met de meest CO2-efficiënte productiewijzen. Bedrijven die investeren in klimaatvriendelijke technologieën worden ervoor beloond, bedrijven die niet aan de standaarden voldoen betalen dan de rekening', aldus de CDA-europarlementariër.

Van Nistelrooij is tegenstander van het veilingsysteem en wil energie-intensieve sectoren uitzonderen van het emissiehandelssysteem totdat er een internationaal akkoord bereikt is. Pas dan hebben alle bedrijven zich aan dezelfde regels te houden en is er een gelijk speelveld. 'Veilen brengt extra kosten met zich mee waardoor de economische positie nog verder in gevaar komt. In de huidige economische recessie, waarbij werkgelegenheid onder druk staat, is dit niet de juiste weg', aldus Van Nistelrooij.

In december zal het voltallige Parlement over de voorstellen stemmen. Van Nistelrooij zal zijn voorstellen dan nogmaals indienen.
---