Gemeente Almelo

Planner van het Jaar 2008 bij Gemeente Almelo

7 oktober 2008 - Lidwien Hummelink, planner en Erwin Grevink, coördinator Bedrijfsbureau Fusion van de Gemeente Almelo zijn door het NPPC (Nederlands Planning & Presentatie Collectief) uitgeroepen tot Planner van het Jaar 2008. Zij hebben een planmatige oplossing ontwikkeld voor het overzichtelijk maken van het ingewikkelde reïntegratietraject, dat bijstandscliënten dienen te doorlopen.

Fusion van de Gemeente Almelo had behoefte aan een beter inzicht hoe de bijstandscliënten naar de arbeidsmarkt worden begeleid. Er bestonden misverstanden bij de verschillende disciplines en uitvoerders plus onduidelijkheid bij de cliënten over de volgorde en de samenstelling van het te volgen reïntegratietraject. Opdracht was om een centrale planning op te zetten met een overzichtelijke weergave van alle stadia die een cliënt in eerste instantie doorloopt, zoals de introductie, kennismaking met een persoonlijke coach en de uitleg van het programma. Hierbij diende ook rekening te worden gehouden met randvoorwaarden, bijvoorbeeld met kinderopvang, taaltraining, etc.

Gekozen is voor een planningsprogramma, dat duidelijkheid verschaft in de vier fases van het reïntegratietraject per cliënt:


1) onderzoek (via testen, leren werken, vaardigheidstraining);


2) arbeidsactivering (op tijd komen, opdrachten uitvoeren);


3) werken in een `opstapbaan' (begeleiding tot volwaardig medewerker);


4) reguliere baan (met 6 maanden nazorg door de persoonlijke coach).

Deze onderdelen worden in de centrale planning op elkaar afgestemd, waarbij tevens inzage wordt gegeven per cliënt van de ziekmeldingen, artsenbezoek, onaangekondigd wegblijven, enz.

Het grote voordeel van het geïntroduceerde programma bij Fusion van de Gemeente Almelo is, dat de planning inzichtelijk is voor alle betrokken partijen in Fusion, maar ook bij de opdrachtnemers en bij de klanten, zonder afbreuk te doen aan de privacy van de cliënten. De planning wordt per dagdeel gevisualiseerd op beeldscherm en geeft onmiddellijk totaaloverzicht van het gehele reïntegratietraject, dat voor iedere cliënt wordt uitgezet. Mede vanwege de criteria systematiek, doelmatigheid, inventiviteit en transplanteerbaarheid heeft het NPPC Lidwien Hummelink en Erwin Grevink benoemd tot `Planner van het Jaar 2008'.

De bijbehorende trofee, de oorkonde en het beoordelingsrapport worden op 28 november a.s. door het NPPC-bestuur uitgereikt op de locatie Fusion (Plesmanweg) van de Gemeente Almelo.

Al elf keer eerder heeft het Nederlands Planning & Presentatie Collectief (www.planbord.nl) de titel `Planner van het Jaar' verleend aan medewerkers van:

ANVD (1997), KMWE (1998), Visser & Smit (1999), Koning Willem I College (2000), Keukenvision (2001), Autobedrijf v.d. Kooij (2002), Centric IT Solutions (2003), Volker Stevin (2004), Wegener (2005), Eyeworks (2006) en MGG-Tegelen (2007)