Nieuw-Vlaamse Alliantie


Emissiehandelssysteem wordt flink bijgestuurd (07/10/08)

De Milieucommissie van het Europees Parlement verliest de doelstelling van 20% minder CO2-uitstoot tegen 2020 niet uit het oog. Een nieuw emissiehandelssyteem vanaf 2013 moet hierin een belangrijke bijdrage leveren.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is erg tevreden over het resultaat in dit bijzonder complexe dossier: "Ik heb mij samen met collega"s ingezet om op basis van correcte, wetenschappelijke gegevens een rechtvaardige en verantwoordelijke beslissing te nemen. Het resultaat is een ambitieus compromis dat goed is voor milieu en volksgezondheid, en ook haalbaar voor de Vlaamse industrie. Zo zal Vlaanderen voordeel halen uit de schaalvergroting van de Europese markt door de creatie van één Europees emissieplafond."

In het algemeen toont een recente studie van het Federaal Planbureau aan dat de sociaaleconomische impact van het klimaat- en energieplan op ons land minimaal zal zijn (vertraging van de groei met 0,006 tot 0,04%) en zelfs 26.000 nieuwe banen zou kunnen opleveren!

De grootste wijziging ligt in de toewijzing van de uitstootrechten. In de huidige fase van het emissiehandelssysteem (2005-2012) krijgen de sectoren die gratis. Indien sectoren minder uitstoten kunnen ze rechten verkopen, in het andere geval moeten ze rechten bijkopen. Vanaf 2013 wordt veiling de regel voor de elektriciteitsproducenten. Veiling wordt beschouwd als het meest efficiënte en transparante instrument dat het maken van ongerechtvaardigde winsten voorkomt. De andere energie-intensieve sectoren zullen in 2013 nog 85% rechten gratis krijgen en 15% moeten kopen via veiling. Tegen 2020 wordt veiling ook voor hen de regel. De opbrengst van de veilingen zal o.a. worden ingezet voor onderzoek en ontwikkeling van schone technologieën en maatregelen inzake energie-efficiëntie (vb. steunmaatregelen voor de isolatie van huizen).

Brepoels benadrukt dat industrietakken en bedrijven die blootgesteld worden aan internationale concurrentie beschermd zullen worden. Voor hen moeten gratis rechten gekoppeld worden aan een benchmarksysteem. Het Parlement vraagt de Commissie uitdrukkelijk deze sectoren te identificeren tegen 31 maart 2010, in samenspraak met de sectoren en belanghebbenden.

Kleinere producenten die minder dan 25.000 ton CO2 per jaar uitstoten en ook ziekenhuizen kunnen kiezen voor andere gelijkwaardige maatregelen buiten het emissiehandelssysteem. Er wordt ook een communautaire reserve van gratis rechten aangelegd voor nieuwe bedrijven of producenten die hun capaciteit uitbreiden of hun productie heroriënteren.

Frieda Brepoels: "Klimaatsverandering vormt een belangrijke uitdaging. Studies tonen aan dat niets doen op lange termijn veel duurder zal zijn voor de maatschappij.* Ook de burger heeft onlangs in een bevraging van Eurobarometer een duidelijk signaal gegeven dat actie nu noodzakelijk is."**


* Volgens het Sternrapport kunnen de kosten van niets doen tot 20% van het mondiale BNP in 2050 bedragen. Tegenover 1% van het mondiale BNP in 2050, indien nu wordt ingegrepen.

** http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_300_en_nl.pdf

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu