Ingezonden persbericht


Vrede van Utrecht lezing: The Future of Europe: Bright or Non Existent? 7 oktober, Janskerkhof // entree 10 euro, met korting 7 euro

In de tweede Vrede van Utrecht lezing gaan twee toonaangevende Europese intellectuelen met elkaar in gesprek over de toekomst van ons continent.

Kan de uitdijende Unie de nationalistische krachten beteugelen, of zullen de populisten garen blijven spinnen door het blijvende stilzwijgen van de voormalige elite? Wie helpt ons de toekomst naar onze wensen vorm te geven; kunnen kunstenaars die rol opnemen? Filosofen? Of toch de al doodgewaande politici?

John Gray, Emeritus Professor in European Thought, London School of Economics en Pascal Bruckner, Frans filosoof, gaan met elkaar in gesprek.

De culturele wereld wordt door overheden meer en meer in een jasje van nationale cultuur gegoten, terwijl de kunstenaars en creatieve geesten zelf elke dag meer Europees en internationaal worden. Hoe gaan intellectuelen met die paradoxen om? Zijn zij degenen die de politieke leiders van Europa en de bevolkingen met elkaar kunnen verzoenen? Kunnen zij de koppositie overnemen als het gaat om het opnieuw formuleren van een Vrede van Utrecht? Kunnen zij definiëren wat het betekent om Europees te zijn?

John Gray
(17 april 1948, South Shields, County Durham, Engeland) is een prominente Britse politiek filosoof en auteur. Momenteel is hij verbonden aan de London School of Economics als hoogleraar Europees Denken. Hij publiceert veelvuldig in the Guardian. In Nederland verschijnen veel van zijn artikelen in de Groene Amsterdammer. Zijn twee meest recente boeken; Zwarte mis: apocalyptische religie en moderne utopieën (2007) en Provocaties: gedachten over vooruitgang en andere illusies (2004) gaan door op de route van zijn eerdere essayistische werk: een aanval op het humanisme. Gray beschouwt dat als een wereldbeeld dat op religieuze ideologieën gefundeerd is. Volgens Gray is de wil, en daarmee de moraal, een illusie en hij beschouwt de mensheid als een roofzuchtige soort die andere levensvormen uitroeit en zijn natuurlijke omgeving vernietigt. In Zwarte Mis bekritiseerde hij het utopische denken dat sedert de Verlichting in de vorm van het vooruitgangsgeloof bestaat en in het Christendom inhereert in de vorm van de verlossingsgedachte. Dit is volgens Gray uitgemond in ´verlichtingsfundamentalisme', een 'isme' dat hij ook sterk bekritiseert. Ons rest niets dan realisme.

John Gray wordt in NL uitgegeven door AmboAnthos

Pascal Bruckner
(15 december 1948, Parijs, Frankrijk) is een Franse filosoof en schrijver. Hij promoveerde bij Roland Barthès en wordt gerekend tot de nouveaux philosophes, de school van filosofen die zich in de jaren '70 afzette tegen het oud-linkse collectieve denken. Zijn laatste boek, 'La tyrannie de la pénitence; essai sur le masochisme occidental' (2006) behandelt het knellende schuldgevoel van de westerse wereld dat Bruckner het 'westerse masochisme' noemt. Dit boek was een passend vervolg op zijn essay uit 1983: "De tranen van de blanke man; medelijden als minachting." Zijn stellingname inzake het multiculturalisme debat bracht hem in botsing met TG Ash en Ian Buruma. Want de 'tirannie van het berouw' leidt volgens Pascal Bruckner naast een verkeerde aanpak van het multiculturele vraagstuk, tot een krampachtige visie op hulp aan de derde wereld en tot een halfzachte tolerantie ten opzichte van het zionisme. Zijn steun aan de Amerikaanse utopistische inval in Irak werd hem door velen niet in dank afgenomen. In vertaling verschenen eerder: Gij zult gelukkig zijn! en Gij zult rijk worden!

Pascal Bruckner wordt in NL door Boom uitgegeven.



Vrede van Utrecht Lezing

De Vrede van Utrecht lezing plaatst het maatschappelijk en politiek belang van kunst en cultuur in Europees perspectief. Het is een jaarlijks terugkerende lezing die georganiseerd wordt in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Tumult. Jaarlijks worden vooraanstaande Europese denkers uitgenodigd. In 2006 was Bernard Henri Lévy als eerste aan het woord over 'De totalitaire verleiding in Europa.'

Vrede van Utrecht

Op 11 april 1713 is in Utrecht de Vrede van Utrecht gesloten, een belangrijk moment in de geschiedenis van Europa. Deze vrede maakte een einde aan een reeks verwoestende oorlogen, die in de loop van bijna twee eeuwen vele miljoenen mensen het leven hadden gekost.

In 1713 was Utrecht gastheer voor het toenmalige Europa. De stad was als podium en partner voor de onderhandelingen van cruciale betekenis voor de toekomst van Europa. Tijdens de onderhandelingen vonden allerlei feestelijkheden en culturele programma's plaats. Ze droegen bij aan de goede sfeer en het succesvolle diplomatieke proces.

In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht groots gevierd. Maar nu al organiseert Vrede van Utrecht samen met tal van andere organisaties jaarlijks culturele programma's. Het programma verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke thema's. De activiteiten vinden plaats in stad en provincie Utrecht.

In 2018 wil Utrecht opnieuw gastheer zijn, maar nu als Culturele Hoofdstad van Europa.

Meer informatie over Vrede van Utrecht: www.vredevanutrecht.nl

Radha Pleijsant

Communicatie & Marketing

+31 (0) 30 2393895

Vrede van Utrecht

Postbus 532

3500 AM Utrecht