Ingezonden persbericht



Persbericht
Datum 2 oktober 2008
Ons Kenmerk

Informatiecentrum Noord/Zuidlijn en Stationseiland bestaat 5 jaar

Op vrijdag 10 oktober as. is het precies vijf jaar geleden dat Stationsplein 7, het informatiecentrum over de Noord/Zuidlijn en het Stationseiland, haar deuren voor het publiek opende. Daarom is voor bezoekers van het Informatiecentrum in de week van 7 tot en met 12 oktober een programma met kinderactiviteiten en speciale rondleidingen samengesteld. Verder zijn vanaf deze week twee tijdelijke tentoonstellingen te zien: nieuwe en bijzondere archeologische vondsten, en cartoons over de Noord/Zuidlijn van het striptekenaarsduo Hanco Kolk en Peter de Wit. Op vrijdag 10 oktober is er taart voor de eerste 100 bezoekers.

Veel belangstelling
De belangstelling uit binnen- en buitenland voor de projecten in Amsterdam is groot: inmiddels zijn al ruim 185.000 bezoekers in het Informatiecentrum geweest. Uit de reacties van bezoekers blijkt dat de kracht van het Informatiecentrum ligt in de duidelijke tentoonstelling met maquettes, foto's, en films in combinatie met een persoonlijke benadering. Het is een plek waar iedereen, geïnteresseerden en direct betrokkenen, terecht kan met vragen over de aanleg van de Noord/Zuidlijn en de bouwwerkzaamheden op het Stationseiland.

Margit Dokter, coördinator van het Infocentrum: "Ik weet niet precies hoeveel vragen ik in die vijf jaar al heb beantwoord, maar het zijn er veel! Vaak wordt gevraagd wanneer het af is, maar we krijgen ook veel vragen over de techniek. En over actuele zaken natuurlijk, zoals de recente verzakking op de Vijzelgracht. Aan de verzakking besteden we veel aandacht in het centrum."

Programma
Dinsdag 7 oktober: In de afgelopen vijf jaar zijn veel verschillende bezoekers gekomen om meer te weten over de werkzaamheden. Maar zelf brachten zij ook boeiende verhalen, mooie foto's en leuke voorwerpen met zich mee. Deze bonte verzameling van giften is tot eind oktober te zien in het Informatiecentrum.

Woensdag 8 oktober: Voor alle kinderen is het feest. Kom langs, ontdek het geheim van de Noord/Zuidlijn en win een prijs!

Donderdag 9 oktober: Striptekenaars Peter de Wit en Hanco Kolk maakten cartoons over de Noord/Zuidlijn. De originele cartoons zijn nu tijdelijk te bewonderen in het Informatiecentrum.

Vrijdag 10 oktober: Taart voor de eerste 100 bezoekers. Verder zijn vanaf deze dag nieuwe archeologische vondsten van het Rokin te bekijken. Een heel bijzonder onderdeel van deze expositie is een grondboor uit circa. 1600, en een deel van een roerblad van een schip, opgegraven op het Stationseiland.

Zondag 12 oktober: Op deze dag komt alles bij elkaar: kinderactiviteiten, tentoonstellingen en de vaste instaprondleiding om 11.30 en 14.00 uur.

Adres
Stationsplein 7, Informatiecentrum Noord/Zuidlijn en Stationseiland Stationsplein 7,
Amsterdam.

Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur
zondag 11.00 tot 16.00 uur
zaterdag en maandag gesloten
telefoon: 020 344 5070
e-mail: stationseiland@pmb.nl
De toegang is gratis