Raad van State


dinsdag 7 oktober 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Tolberg 2005" van de gemeente Roosendaal. Het plan maakt onder meer de komst van een milieu educatief centrum nabij de Angelusberg in Roosendaal mogelijk. Een omwonende verzet zich daartegen en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest voor geluids- en parkeeroverlast. Ook de Stichting Bewonersplatform Tolberg komt in beroep. Zij wil dat het treinverkeer op de spoorlijn Rotterdam-Antwerpen, die dichtbij de wijk Tolberg loopt, wordt beperkt. De stichting wil dat dit in het bestemmingsplan wordt opgenomen. (zaaknummer 200708878/1)
Zitting over de afwijzing door de gemeenteraad van Oosterhout om aan een loonbedrijf aan de Vrachelsestraat in Den Hout schade te vergoeden. Het bedrijf had om vergoeding verzocht omdat hij vindt dat zijn bedrijf als gevolg van het inwerkingtreden van het bestemmingsplan "Vrachelen" in waarde is gedaald. Hij stelt onder meer beperkingen te ondervinden door een toename van verkeer op de Weststadweg, nabij zijn bedrijf. Het bedrijf is in een eerder beroep door de rechtbank in Breda in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank heeft de gemeenteraad de gestelde toename van verkeer onvoldoende onderzocht. De gemeenteraad is het niet daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801176/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Houten om aan een plantenkwekerij uit Houten een milieuvergunning te verlenen voor de uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf met drie WKK-installaties (warmtekrachtkoppeling) aan de Utrechtseweg in Houten. De installaties werken op palmolie. De gemeente heeft de vergunning geweigerd vanwege de mogelijke verslechtering van de luchtkwaliteit. Volgens de gemeente is de uitstoot van stikstofdioxide te hoog. De kwekerij is het niet met de weigering eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt onder meer dat de onderzoeken van de gemeente naar de mogelijke gevolgen voor de luchtkwaliteit op onjuiste gegevens berusten. (zaaknummer 200709050/1)

10.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen heeft verleend voor het bouwrijp maken van een terrein ten westen van de kern van Vinkeveen. De vrijstelling ziet op het dempen en aanleggen van een aantal sloten, het ophogen en egaliseren van het terrein en het aanbrengen van riolering en leidingen in de bodem. Dit alles ten behoeve van het nieuwbouwproject Westerheul IV. Een aantal omwonenden vreest voor verkeerstoename door het project. Verder vinden zij dat er beter onderzoek had moeten worden gedaan naar de wateroverlast die ontstaat als gevolg van het bouwrijp maken van het terrein. (zaaknummer 200801899/1)

13.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ermelo heeft verleend voor het bouwen van vijf zorggebouwen met bergingen aan de Molenkamp in Ermelo. In de gebouwen worden 80 mensen met een verstandelijke handicap gehuisvest. De rechtbank in Zutphen heeft in februari 2008 een eerder beroep van een aantal omwonenden gegrond verklaard. Volgens haar had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom de bouwvergunning kon worden verleend, omdat in het advies van de welstandscommissie waarop de beslissing van de gemeente is gebaseerd, niet de juiste welstandscriteria zijn gehanteerd. Het gemeentebestuur en 's Heeren Loo Midden-Nederland, de zorginstelling, komen tegen deze uitspraak in hoger beroep. De omwonenden vrezen dat de gebouwen niet alleen voor verpleging zullen worden gebouwd, maar ook zullen worden verhuurd aan particulieren. Daarom komen ook zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801604/1)