Nieuwe digitale d-factuur gaat van boekhouding tot boekhouding

07/10/2008 07:41

Register.nl

Nieuwe digitale d-factuur gaat van boekhouding tot boekhouding

AMSTERDAM, 7 oktober 2008. Wegens het ontbreken van een algemene standaard bleven de initiatieven voor digitaal factureren tot nu toe steken bij het per email verzenden van een elektronische factuur, zoals een pdf. Deze moest nog steeds handmatig in de boekhouding worden verwerkt. Hierdoor bleven de - in potentie enorme - kostenbesparingen beperkt. De nieuwe d-factuur van Register.nl is geheel digitaal, maakt gebruik van de standaardtaal XBRL en wordt door zowel verzender als ontvanger direct in de boekhouding verwerkt. De lastenverlichtingen gelden zo niet alleen voor de verzender, maar ook - en dit is een doorbraak - voor de ontvanger van de factuur.

Volledig digitale facturen

De digitale d-factuur volgt de elektronische e-factuur op. Een d-factuur bestaat uit een digitaal bestand dat direct in de boekhouding verwerkt kan worden. D-facturen worden door Register.nl digitaal ondertekend en beveiligd tegen wijzigingen. Daarmee voldoen zij aan de eisen van de Belastingdienst. D-facturen zijn voorzien van een datum- en tijdstempel en de afzender heeft een juridisch bewijs van aflevering.

Op basis van de algemene standaard XBRL

Overheden en toezichthouders hebben wereldwijd voor XBRL gekozen als standaard voor het uitwisselen van financiële gegevens. Sinds 2007 kunnen aangiftes en jaarrekeningen in Nederland in XBRL worden ingediend bij de Belastingdienst en Kamers van Koophandel. Ook het CBS heeft XBRL geïmplementeerd voor het verzamelen van haar data. De d-factuur maakt gebruik van XBRL en zorgt er zo voor dat er nu een generieke oplossing voor digitaal factureren is.

Direct te verwerken in de administratie

Doordat de d-factuur gebaseerd is op XBRL, is optimale integratie met de boekhouding mogelijk voor zowel verzender als ontvanger. Hiernaast kunnen de aan- of verkopen direct verwerkt worden in de voorraadadministratie en het klantenbeheersysteem. Tevens wordt een d-factuur, net als een e-factuur, als pdf per email verzonden, zodat de factuur ook geschikt is voor ontvangers die nog niet klaar zijn voor het verwerken van digitale facturen en particulieren.

Kostenbesparingen

Facturen hoeven niet langer handmatig te worden opgesteld, uitgeprint, verzonden, geopend, overgetypt, verwerkt in de boekhouding en gereed gemaakt voor betaling. Dit voorkomt fouten en scheelt veel tijd. Zo worden omvangrijke kostenbesparingen mogelijk. Niet alleen voor grote bedrijven, overheden en instellingen, maar ook voor het MKB. De d-factuur kan namelijk gebruikt worden voor het verzenden van kleine hoeveelheden facturen tot miljoenen per jaar en elk bedrijf kan er via Register.nl mee aan de slag.

Praktijkvoorbeeld

De vierduizend bedrijven die internetboekhouden bij 7x24.nl, zien bij het inloggen welke digitale facturen zij hebben ontvangen. Met 1 klik kiezen zij een grootboekrekening om de factuur op te boeken. Zij kunnen tevens aangeven dat volgende facturen van dezelfde leverancier automatisch op deze manier geboekt mogen worden. Ook de facturen die ze verzenden en betalingen die ze ontvangen worden direct verwerkt. Als de betaling op een uitgaande d-factuur niet op tijd binnenkomt, kan de d-factuur worden opgevolgd met een d-herinnering of een d-aanmaning. En de accountant kan de digitale facturen in één keer inlezen.





http://www.register.nl