Politie neemt vijf rijbewijzen in bij alcoholcontroles

Politie Hollands Midden, 07-10-2008 o De politie heeft het afgelopen weekend vijf rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die werden betrapt op het rijden onder invloed. Twee waren betrokken bij een ongeval. Bij de ademanalyse werd boven de limiet van 220 ug/l geblazen en boven de invorderingsgrond. Deze ligt op 350 ug/l voor de beginnend bestuurder en voor anderen op 570 ug/l. Eén bestuurder weigerde iedere medewerking. Van een zesde bestuurder kon het rijbewijs niet worden ingenomen omdat die al van hem was ingenomen. Naast dat de bestuurders hun rijbewijzen hebben moeten inleveren, maakt de politie proces-verbaal tegen ze op.

In Hillegom werd zaterdag 4 oktober rond 01.45 uur op de Leidsestraat een 33 jarige automobilist uit Hillegom aangehouden. Zijn ademanalyse kwam uit op 680 ug/l. Het was voor hem de derde keer. In 2006 werd hij betrapt met 155 ug/l. en eerder dit jaar met 335 ug/l.

In Katwijk werd zaterdag 4 oktober rond 01.30 uur op de Tramstraat een 22 jarige bromfietser uit Katwijk aangehouden. Zijn ademanalyse kwam uit op 625 ug/l.

In Alphen aan den Rijn reed een 44 jarige automobilist uit Alphen aan den Rijn rond 17.10 uurbij het inparkeren aan de Provinciepassage tegen een daar geparkeerde auto. Hij stapte daarna uit en liep een supermarkt in. De politie hield de man aan en constateerde drankgebruik bij hem. Zijn ademanalyse gaf als uitslag 1260 ug/l. Naast het innemen van zijn rijbewijs is ook de auto van de man in beslag genomen.

In Gouda weigerde zaterdag 4 oktober een 24 jarige automobilist uit Gouda iedere medewerking om te onderzoeken of hij onder invloed van alcohol verkeerde. De agenten controleerden de man rond 06.30 uur op de Jacob van Lennepkade. Hij vertoonde alle symptomen die duiden op te veel alcoholgebruik. Zondag 5 oktober rond 04.10 uur werd op het Van Bergen IJzendoornpark een 24 jarige automobilist uit Gouda aangehouden die te diep in het glaasje had gekeken. De uitslag van zijn ademanalyse was 910 ug/l. Op 7 januari moet hij voorkomen bij de Politierechter in Den Haag.

In Ouderkerk aan den IJssel reed vrijdag 3 oktober rond 18.25 uur een 43 jarige man met zijn auto van de Ijsseldijk-Noord. Agenten zagen dat de man zijn auto in zijn achteruit zette en hard achteruit reed. De agenten konden maar ternauwernood voorkomen dat zij door de auto werden aangereden. Wel zagen ze dat de auto van de weg raakte, de dijk afreed en tegen een lichtmast botste. De man bleek te veel te hebben gedronken en was niet meer in het bezit van een rijbewijs. Deze was van hem al eerder ingenomen. De uiteindelijke uitslag van zijn ademanalyse was 685 ug/l.

Wel proces-verbaal geen invordering Verder kregen nog drie bestuurders van motorvoertuigen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Deze bestuurders kwamen boven de limiet van 220 ug/l (90 ug/l beginnend bestuurder) uit maar bleven onder de invorderingsgrond van 570 ug/l (350 ug/l voor beginnend bestuurder. Eén van de bestuurders was betrokken bij een ongeval. Het ging hier om de plaatsen Alphen aan den Rijn (2 x ) en Rijpwetering. In het belang van de verkeersveiligheid zal de politie blijven controleren op het gebruik van alcohol in het verkeer.