Jos Kusters nieuwe directeur Ruud de Moor Centrum Open Universiteit

07/10/2008 08:56

Open Universiteit

Op 1 november 2008 treedt J.J.M. Kusters Msm in dienst van de Open Universiteit Nederland als algemeen directeur van het Ruud de Moor Centrum (RdMC). Zijn opdracht is het RdMC verder uitbouwen tot het nationale expertisecentrum voor de professionalisering van onderwijsgevenden. Hij volgt prof. dr. John Gerrichhauzen op die nu weer invulling kan geven aan zijn leerstoel 'Opleidings- en professionaliseringsvraagstukken in werksituaties van onderwijsgevenden'.

Jos Kusters (52, woonachtig te Waalre) heeft jarenlang ervaring in diverse managementfuncties bij Fontyshogescholen, was van 2001 tot 2005 algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond en vanaf 2005 programmadirecteur School & Sport bij de ministeries OCW en VWS en sportkoepel NOC-NSF. Hij is de grondlegger van de combinatiefuncties 'Impuls brede scholen, sport en cultuur' en beschikt over een groot landelijk netwerk binnen de politiek en het onderwijs. Bestuurlijk is hij o.m. actief bij Stichting De Eenbes (samenwerking van 29 basisscholen), HALT Oost-Brabant en Centrum voor Jeugd en Gezin Eindhoven.

Over het Ruud de Moor Centrum

Het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit Nederland ondersteunt de professionalisering van beginnende en ervaren leraren. Wetenschappelijk onderzoek en implementatie gaan daarbij hand in hand. Het expertisecentrum richt zich vooral op de mogelijkheden van professionalisering/scholing in de eigen werkomgeving. Het RdMC heeft een drieledige taakstelling:


- opbouwen en verspreiden van kennis en expertise over de professionalisering van onderwijsgevenden,


- ontwikkelen en implementeren van producten en diensten voor deze professionalisering en


- het structureel ondersteunen van o.m. onderwijstellingen en schoolbesturen bij projecten die zich richten op innovatieve vormen en thema's van professionalisering.

Bij het RdMC werken circa 50 vaste medewerkers (waaronder 11 hoogleraren), 90 projectmedewerkers uit scholen en andere onderwijsinstellingen en 20 medewerkers uit andere organisatie-eenheden van de Open Universiteit.