Nieuw fonds van Fidelity wapent spaargeld tegen inflatie

07/10/2008 09:02

Fidelity Investments International


- Het mondiale prijspeil stijgt met 3,9%(1) per jaar


- Halvering van de reële waarde van geld verwacht in 20 jaar(2)

Luxemburg, 7 oktober 2008 - Beleggers die zich zorgen maken over het effect van de inflatie op hun geld, kunnen zich nu beschermen tegen verlies aan koopkracht met het nieuwe Fidelity Funds Global Inflation-Linked Bond Fund.

Wanneer de prijzen van goederen en diensten in het huidige tempo blijven stijgen - eind juli was de wereldwijde inflatie opgelopen tot 4,8%(1) - zullen beleggers die nalaten hun spaargeld hiertegen te beschermen geconfronteerd worden met een halvering van de reële waarde ervan over slechts twintig jaar.

Het Fidelity Funds Global Inflation-Linked Bond Fund is erop gericht bescherming te bieden tegen inflatie, door te beleggen in een breed gespreide portefeuille van voornamelijk overheidsobligaties, die een rendement opleveren dat boven het inflatieniveau ligt. De internationale benchmark-index van geïndexeerde obligaties heeft in de afgelopen tien jaar een jaarlijks rendement van 5,79% opgeleverd(3).

Andy Weir, beheerder van het nieuwe fonds van Fidelity, streeft ernaar deze benchmark te overtreffen met een percentage van 0,75% over de langere termijn. "De obligatiemarkten calculeren de risico's van inflatie op dit moment nog niet volledig in, waardoor beleggers die op termijn een reëel rendement willen behalen, op zoek moeten naar specifieke beschermende maatregelen", zegt hij.

Een markt van US$ 1.400 miljard

De wereldwijde uitgifte van geïndexeerde obligaties, ofwel "linkers", is sinds 2005 verdubbeld tot een totale waarde van US$ 1.400 miljard(4). Tot de belangrijkste emittenten behoren de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de meeste landen in de eurozone, Japan, Canada en Australië. Er zijn daarnaast ook ondernemingen die geïndexeerde obligaties uitgeven.

De in de Verenigde Staten uitgegeven Treasury Inflation Protected Securities (TIPs) vormen met bijna 36%(4) het grootste deel van deze markt, terwijl nog eens 27% van de uitgiften afkomstig is uit eurozone. Ook het Verenigd Koninkrijk, dat deze markt al in 1981 betrad, speelt met 23% van de totale uitgiften een belangrijke rol.

Geïndexeerde obligaties gedragen zich zoals gewone obligaties: ze betalen op regelmatige tijden couponrente uit en op de vervaldag wordt de hoofdsom terugbetaald. Een belangrijk verschil is echter dat de couponrente en de hoofdsom van geïndexeerde obligaties met de inflatie meegroeien. Hierdoor wordt de koopkracht van beleggers ook op termijn gewaarborgd.

Aanhoudend hoge inflatie

In het lopende jaar, gerekend tot en met juli, bedroeg de wereldwijde inflatie volgens de OESO-cijfers 4,8%(1), het hoogste niveau in ruim 10 jaar.

De inflatie was vooral hoog in de Verenigde Staten, Spanje en België. In Nederland nam de inflatie in juli toe tot een peil van 3,2% waarmee het internationaal gezien laag bleef.1 De inflatie in de dertig OESO-lidstaten werd in juli wederom gestuwd door de sterk gestegen energie- en voedselprijzen. Consumenten in de regio betaalden in juli 22,5% meer voor energie dan een jaar eerder en 7,2% meer voor voedsel.1 De kerninflatie, exclusief de prijzen voor voeding en energie, bedroeg in juli 2,3%.

Andy Weir voegt daaraan toe: "Over de hele wereld stijgt de inflatie. De prijzen van voeding, energie en de grondstoffen worden allemaal omhoog gestuwd door de toenemende vraag, vooral vanuit de opkomende markten, die zich gezond blijven ontwikkelen, afgezet tegen een beperkt aanbod."

Het nieuwe FF Global Inflation-Linked Bond Fund

Het nieuwe fonds wordt beheerd volgens een multi-strategy benadering, waarbij de beheerder gebruik maakt van een groot aantal bronnen, zoals analyse van de renteontwikkelingen en kredietanalyse, die ervoor moeten zorgen dat geen enkel element al te sterk de boventoon gaat voeren. Het fonds is een SICAV volgens Luxemburgs recht en zal voor beleggers beschikbaar zijn in twee aandelenklassen: GBP-hedged USD en euro-hedged. De jaarlijkse beheerskosten bedragen tot 0,5%, afhankelijk van de gekozen aandelenklasse.

Beleggers dienen eraan te denken dat de waarde van hun beleggingen zowel kan stijgen als dalen. Het is mogelijk dat ze hun investering niet terugkrijgen.

Over Fidelity International

FIL Limited ("FIL") en haar dochtermaatschappijen bieden particuliere en institutionele beleggers buiten de VS een breed pakket van beleggingsproducten en -diensten aan. Met een totaal belegd vermogen van EUR 163,6 miljard is FIL in alle grote markten ter wereld vertegenwoordigd(6).


- EINDE -

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl