Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlandse werknemer stelt pensioen uit vanwege angst voor inkomensvermindering

Den Haag, 7 oktober 2008 Een internationaal onderzoek naar pensioen verwachtingen, toont aan dat meer dan 25% van de Nederlandse werknemers niet verwacht op zijn vijfenzestigste met pensioen te gaan. Daarnaast denkt minder dan een derde van de respondenten dat zij voldoende hebben gespaard om comfortabel van hun oude dag te kunnen genieten. Uit het onderzoek - uitgevoerd in opdracht van Kelly Services, internationale speler op het gebied van Human Resources komt verder naar voren dat 41% van de ondervraagden ervan uitgaat rond te moeten komen van alleen AOW of een andere sociaal uitkering nadat ze gestopt zijn met werken. Het onderzoek geeft de meningen weer van meer dan 115.000 mensen in 33 landen, inclusief Nederland.

Patricia Becker, algemeen directeur Kelly Services Nederland, zegt dat het onderzoek aantoont dat veel mensen van plan zijn om langer door te werken. Dit hangt samen met een nieuwe trend die afwijkt van de traditionele ideeën van stoppen met werken na je vijfenzestigste en volledig afscheid nemen van het werkende bestaan.

Het idee dat je de ene dag nog een fulltime medewerker bent en de volgende dag een fulltime gepensioneerde is iets wat tot het verleden gaat horen , aldus Patricia Becker. Het wereldwijde tekort aan bekwame medewerkers zorgt ervoor dat er veel vraag is naar dit soort medewerkers, aangezien organisaties er alles aan doen om hun deskundigheid te behouden en ze langer betrokken te houden binnen het arbeidsproces.

De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek:

* 72% van de respondenten is van plan om op zijn vijfenzestigste met pensioen te gaan, daarnaast wil 28% doorgaan met werken;
* Slechts 28% geeft aan genoeg spaargeld te hebben om comfortabel te kunnen leven tijdens hun pensioen;
* 41% gaat ervan uit rond te moeten komen van AOW of andere sociale voorzieningen;
* 48% zegt een aanbod te zullen accepteren om door te gaan met werken na de pensioengerechtigde leeftijd;
* 26% denkt gemakkelijk een baan te vinden na pensionering.

Uit de groep ondervraagde respondenten blijkt dat er in Nederland meer mannen (33%) dan vrouwen (23%) zijn die denken dat zij voldoende hebben gespaard om op een comfortabele manier van hun pensioen te kunnen genieten. De mannelijke respondenten hebben er ook meer vertrouwen in dat zij, indien nodig, werk kunnen vinden nadat ze met pensioen zijn gegaan.

Op de vraag hoe het inkomen na het pensioen zou worden aangevuld, antwoordt 15% op zoek te gaan naar een vaste, parttime baan. 12% is van plan een bedrijf te beginnen en 11% gaat rondkijken voor een tijdelijke baan of werk op contractbasis.

Een interessante uitkomst is dat een groot deel van de respondenten die het aanbod om door te blijven werken zou accepteren, dit niet alleen voor het geld zou doen. In totaal geeft 59% als reden om actief betrokken te blijven, 26% doet het wel voor het geld en 13% zou blijven werken uit loyaliteit aan de organisatie.

Op de vraag waar mensen na hun pensioen zouden willen wonen, wordt verschillend geantwoord. Het blijkt dat 31% van de respondenten in dezelfde woonplaats wil blijven; 14% geeft aan te willen verhuizen naar een ander land; 5% zou naar een andere stad gaan en 50% heeft hierover nog geen beslissing genomen.

Dit onderzoek geeft duidelijk de verandering in benadering van mensen weer met betrekking tot de mate van bezorgdheid over de kwaliteit van leven na hun pensioen. Het speelt ook mee dat nu wereldwijd wordt gekeken naar het feit dat veel gepensioneerden over waardevolle kwaliteiten beschikken waar veel vraag naar is.

Voor sommigen is enige vorm van werkzaamheden noodzakelijk om de kwaliteit van leven op hetzelfde niveau te houden. Anderen denken dat het betrokken blijven binnen het werkveld belangrijk is voor hun gezondheid en actieve leven , aldus Patricia Becker. Gepensioneerden zijn tegenwoordig een nieuwe, onaangesproken bron van arbeidskrachten voor organisaties die moeite hebben met het invullen van vacatures op de krappe arbeidsmarkt. Voor deze mensen is het mogelijk om hun vaardigheden in te zetten op gebieden die bij hun levensstijl passen. Tevens wordt het inkomen aangevuld nadat ze zijn opgehouden met fulltime werken.

Kelly Services, Kerkplein 3, 2513 AZ DEN HAAG
Telefoon: 070 - 426 28 00, website: www.kellyservices.nl

Over Kelly Services
Als wereldwijde speler op het gebied van Human Resources, richt Kelly Services zich op werving en selectie van tijdelijk en vast personeel, on-site management en HR-oplossingen. Vertegenwoordigd in 37 landen wereldwijd, waaronder Nederland met 19 locaties, staat Kelly Services in de top-5 van s werelds grootste uitzendorganisaties. Kelly Services biedt personeelsoplossingen en -diensten voor opdrachtgevers in tal van sectoren zoals: accountancy en finance, call center, kantoorservices, marketing, ICT, (lichte) industrie, techniek, wetenschap en farmacie, onderwijs en gezondheidszorg. Daarnaast zijn er drie business units voor personeelswerving binnen enkele specifieke markten: Kelly Information Technology Resources, Kelly Financial Resources en Kelly Scientific Resources. HR-oplossingen worden via de divisie Kelly Outsourcing & Consulting Group aangeboden. ________________________________________________
Voor meer informatie m.b.t. het onderzoek of overige redactionele informatie: Influx PR - Suzanne Weuring / Jakob Brons - Deventerstraat 81, 7322 JL Apeldoorn. Tel.: 055 366 3034, e-mail: kellyservices@influx-pr.com