Ingezonden persbericht


Eerste beweegbare composietbrug in Nederland

Ingenieursbureau Witteveen+Bos en architectenbureau irs. VEGTER b.i. hebben de ontwerpaanbesteding van de Provincie Fryslân voor de vervanging van de hoofdbrug in Oosterwolde gewonnen. De combinatie van een composiet brugdek met hydraulische heftechnieken is als bijzonder innovatief beschouwd.

Zowel op vormgeving als op advies- en bouwkosten is deze brug als beste beoordeeld door de provincie Fryslân en de gemeente Oosterwolde: "Door het geringe gewicht van de constructie is een eenvoudig maar uiterst functioneel rank ontwerp van de hefbrug ontstaan. Passend in het veenkoloniale karakter van de turfroute. Een bescheiden, maar zeker onderscheidend ontwerp."

Met de realisatie van dit ontwerp hebben Witteveen+Bos en VEGTER een nieuwe richting in de bouw van beweegbare bruggen geïnitieerd. Bijkomend voordeel is dat door de beperkte omvang van het kunstwerk en toepassing van bijzonder onderhoudsvriendelijke materialen en installaties aanzienlijk op bouw- en onderhoudskosten wordt bespaard. Daarbij is de vormgeving ook nog eens kwalitatief toegenomen. Voor brugvervanging en nieuwbouw van bruggen in Nederland en daarbuiten een uiterst innovatief en vooral rendabel concept.

Van oktober 2008 tot en met april 2009 wordt het ontwerp en het bestek uitgewerkt. In juni 2009 wordt gestart met de bouw van de brug. Naar verwachting worden de werkzaamheden uiterlijk in maart 2010 afgerond.

Voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
de heer ir. René de Boer (0570 69 75 91, r.dboer@witteveenbos.nl) of ing. Ton Deekens (0513 64 18 10, a.deekens@witteveenbos.nl)

Een visualisatie van de brug vindt u in de bijlage van dit bericht.

Informatie over Witteveen+Bos in het algemeen is te vinden op www.witteveenbos.nl

7 oktober 2008
-----------------------


---- --