Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Utrecht, 7 oktober 2008

Welzijnsorganisaties: opkloppen van incidenten schadelijk

Directeuren van welzijnsorganisaties, vandaag bijeen op het Jaarcongres van brancheorganisatie MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD), herkennen zich in de discussie zoals aangezwengeld door korpschef Stikvoort van de regiopolitie Hollands-Midden. Zij ervaren in de praktijk hoe schadelijk het opkloppen van een incident voor een wijk en haar bewoners is.

Jongerenwerkers in de wijk Oosterwei hebben het wijkcentrum in de dagen na de eerste commotie in Gouda tot 03.00 uur 's nachts opengehouden. Het aantal jongerenwerkers werd verdriedubbeld. Ze hebben veel gesprekken en discussies gevoerd met jongeren. Jongeren hebben daarin hun zorg uitgesproken over het negatieve imago dat hun wijk gekregen heeft. 'We worden neergezet als boeven'. 'Wat denk je dat ze over mij denken als ik ga solliciteren en ze zien dat ik uit deze wijk kom?' De preventieve inzet van het jongerenwerk is geslaagd: de situatie is niet geëscaleerd.

Natuurlijk is er ook in Gouda sprake van een harde kern van overlastgevende jongeren die stevig worden aangepakt. Maar wijkbewoners en met name jongeren uit de wijk Oosterwei in Gouda voelen zich beschadigd door het ongenuanceerde beeld dat in de Tweede Kamer neergezet is. Behalve de bewoners hebben ook de welzijnsorganisaties, professionals en jongerenwerkers die al tijden aan het werk zijn in deze wijk om het tij te keren, de hele affaire ervaren als een klap in hun gezicht.

De politiek heeft rond de affaire Gouda verzuimd fatsoenlijk weerwoord te vragen aan de mensen uit de praktijk. De politiek hoort op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Roepen om 'harde maatregelen' en tanks omdat er brand zou zijn, getuigt in dit geval van onkunde en ad hoc achter incidenten aanrennen. Het versterkt onlust- en onrustgevoelens. Het ondermijnt positieve ontwikkelingen. Het richt schade aan.

Zoals overal in het land worden criminele groepen jongeren steeds harder aangepakt. Maar dat gaat hand in hand met constructieve methodes. Ook in Gouda, in deze wijk, worden jongeren gestimuleerd om hun leven een goede draai te geven via scholing en werk. En ook de ouders worden aangesproken. Onderzoek wijst uit dat die aanpak werkt.

Welzijnsorganisaties verenigd in MOgroep W&MD roepen politici op te werken aan serieuze duurzame oplossingen. De afgelopen jaren is er weinig in jongerenwerk geïnvesteerd. Mede als gevolg daarvan worstelt Nederland nu met hangjongeren die geen eigen plek hebben. En er zijn nog steeds te weinig jongerenwerkers en jeugdvoorzieningen. De jeugd verdient meer en beter. De buurt ook. Een goed netwerk van jongerenwerk werkt preventief en voorkomt problemen. Welzijnsorganisaties werken daarin samen met bewoners, politie, gemeente en woningbouwcorporaties. Het kost tijd om mentaliteit te veranderen. Het kost tijd en geld om de buurt te veranderen. Maar met veel inzet van alle kanten lukt dat wel. Daar zijn voorbeelden genoeg van, zowel in Gouda als in de rest van Nederland.

Perscontacten: Jennifer Elich, elich@mogroep.nl, 030 298 35 20 of 06 15 06 07 36 Meer informatie: www.mogroep.nl


---- --