Kennisklimaat centraal op OCN 2008


AMSTERDAM, 20080704 -- Op 7 en 8 oktober vindt in de Amsterdamse RAI voor de 12de keer de Online Conferentie Nederland OCN plaats. Deze tweedaagse conferentie voor de brede beroepsgroep van informatieprofessionals, bibliothecarissen en (andere) kenniswerkers heeft dit jaar `Klimaatverandering' als thema.

Binnen een korte periode van niet veel meer dan tien jaar is het `kennisklimaat' sterk veranderd. Internet en op internet gebaseerde technologieën zijn er de oorzaak van dat informatieprofessionals hun werk anders zijn gaan inrichten, dat bij veel organisaties de bedrijfsbibliothecaris is ingewisseld voor een kennismanager, en dat er voor de hele professie andere eisen worden gesteld aan kennis en vaardigheden.
Aan deze veranderingen van het kennisklimaat komt voorlopig geen eind. Sterker, de veranderingen volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Elke professional dient dan ook doorlopend te werken aan zijn eigen ontwikkeling, net als elke organisatie doorlopend haar eigen intelligentie dient te vergroten. `Life long learning' en `lerende organisatie' zijn daarom belangrijke leidmotieven tijdens OCN 2008.

De eerste dag gaat plenair van start met een discussie over de rol die nieuwe spelers opeisen en de veranderende positie van de informatieprofessionals in dit nieuwe kennisklimaat. Deelnemers aan de discussie zijn Eppo van Nispen tot Sevenaer (DOK-Delft), Rob Haans (PCM uitgeverij), Hans van Velzen (OB Amsterdam), Edwin van Huis (Beeld en Geluid/Teleblik), Wim Liebrand (SURF) en Kurt de Belder (UB Leiden).
De conferentie wordt op de tweede dag plenair afgesloten met de FOBID-lezing, die dit jaar wordt verzorgd door Paul Schnabel (SCP). Hij zal ingaan op het thema en de wijze waarop burgers in Nederland omgaan met de nieuwe mogelijkheden en hoe zij het informatieaanbod ervaren: overvloed of welvaart? Sylvia van Pethegem (UB Gent, Google Books), Erik Duval (WTR, KU Leuven) en Albert Boekhorst (UvA, Unesco) geven hun visie op dit thema en discussiëren hierover met de zaal.

Naast de plenaire presentaties zijn er tal van parallelsessies, masterclasses en postersessies. Meer informatie over het programma en de informatiemarkt van OCN 2008 vindt u op de pas geopende website www.ocn2008.nl. Daar kunnen deelnemers zich ook inschrijven.


OCN 2008 vindt plaats op 7 en 8 oktober in de RAI te Amsterdam, op beide dagen van 10.00 - 18.00 uur.





Ingezonden persbericht