Ingezonden persbericht


Persbericht

AAN DE PRAAT IN OUD-WEST: VOOR ACTIEVE VROUWEN VAN OVERAL

Amsterdam, 12 september 2008

Vrouwen van diverse afkomst komen vanaf 7 oktober iedere dinsdagochtend bij elkaar in Buurtkamer Costa & Co in Oud-West. Ze noemen hun bijeenkomsten `Aan de praat', maar bewegen ook en gaan er samen op uit. Iedere bijeenkomst gaat over een thema dat ze zelf kiezen. Het project is een initiatief van Stichting Walking The Globe en Buurtkamer Costa & Co.

Deelnemers aan `Aan de praat' zijn vooral vrouwen met een buitenlandse achtergrond. `Ik wil niet alleen maar thuis zitten wachten totdat dingen voor mij geregeld worden, ik wil graag actief bezig zijn en mensen in de buurt leren kennen. Ik wil ook aan het werk, maar weet niet hoe ik dat moet aanpakken', zegt Awa uit Gambia, moeder van twee jonge zoons, die in juni aan de eerste bijeenkomsten deelnam. Tahra uit Marokko zegt: `Ik heb veel contact met andere Marokkaanse vrouwen, maar dan praten we in onze eigen taal. Hier in de Buurtkamer kan ik andere vrouwen ontmoeten en Nederlands oefenen.' Martha uit Argentinië durft in deze groep eindelijk in het Nederlands te praten over haar werk als kunstenares. Andere vrouwen die meedoen spreken juist uitstekend Nederlands, en vinden het vooral prettig om met ander vrouwen te delen wat hen beweegt.

Wat vrouwen bezighoudt
Onder begeleiding van intercultureel coach Marianne Houben bespreken de vrouwen hun thema's, wensen, vragen en ideeën. Soms nodigen ze daar een gast bij uit, die praktische tips kan geven over het thema van de dag. Verder bewegen ze samen en oefenen ze met vaardigheden die ze willen verwerven. `Veel projecten en ook taal- en inburgeringstrajecten gaan over de hoofden van deze vrouwen heen. Ze hebben talenten, wensen en meningen, en met dit project willen we die "opschudden",' zegt Marianne. `Ze hebben alleen maar een duwtje in de rug nodig, wat handige suggesties en inspirerende contacten om hun eigen dingen te gaan doen'. Buurtkamer Costa & Co wil ruimte bieden aan multiculturele projecten en vooral aan vrouwen die actief willen worden in de buurt.

Start in oktober
Op dinsdag 7 oktober start een nieuwe serie bijeenkomsten, waar vrouwen uit Oud-West en omgeving welkom zijn. In de eerste bijeenkomst benoemen vrouwen de thema's, waarover zij met elkaar willen spreken en leren. `Geen tijd? Tijd voor jezelf!' is het thema van 14 oktober en op 28 oktober gaat het over (over-)leven met weinig geld. In verband met de herfstvakantie is er op 21 oktober geen "Aan de praat". Vanaf november gaan de vrouwen aan de slag met de thema's die ze bij de startbijeenkomst gekozen hebben.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Er kunnen 15 vrouwen meedoen, bij voldoende belangstelling wordt een tweede groep gestart.
Locatie: Buurtkamer Costa & Co, Da Costaplein 12, Amsterdam Oud-West. De bijeenkomsten duren van 9.00 tot 12.00 uur. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Buurtkamer Costa & Co (Ruimte voor Contact) en Stadsdeel Oud-West in het kader van `Wij Amsterdammers'.

Aanmelding en meer informatie:
Stichting Walking The Globe Buurtkamer Costa & Co Marianne Houben Carolien Maris (coordinator Ruimte voor Contact) walkingtheglobe@gmail.com costa-co@orange.nl www.walkingtheglobe.nl www.buurtkamercostaenco.nl/
06 29553115 0206854819 06 24511586

Walking The Globe richt zich op de persoonlijke Ruimte voor Contact is een project om het en sociale ontwikkeling van mensen met allerlei multiculturele buurtnetwerk in de Da Costabuurt achtergronden en op interculturele ontmoeting. en omgeving te versterken en dialoog te stimuleren