Time : 15:56:52
Date : 23 September 2008
Sender Name: ABEA / Le Centre Urbain / De Stadswinkel

Energie-educatie, de uitdaging van e-learning in scholen - Conferentie in Brussel, 7 october 2008

Het belang van leefmilieu-educatie en in het bijzonder van energie-educatie in het onderwijs neemt toe door de felle uitdagingen betreft de klimaatveranderingen, maar tevens door het feit dat de energierekeningen van scholen problematische proporties aannemen.

Het gebruik van ICT in het onderwijs verspreid zich snel omwille van de maatschappelijke relevatie en nieuwe educatieve mogelijkheden die ze bieden. Zo staat e-learning in het onderwijs in de dagelijkse schoolpraktijk nog in zijn kinderschoenen maar ontwikkelt zich sterk. De leeractiviteiten waarbij interactief gebruik wordt gemaakt van een computer die verbonden is met een computernetwerk geeft scholen nieuwe mogelijkheden maar brengt tevens nieuwe problemen mee.

Het ABEA (Stadswinkel vzw), in samenwerking met de E-Path project partners (www.energypath.eu), organiseert op dinsdag 7 oktober in Brussel een conferentie over energie-educatie, en meer bepaald door middel van het gebruik van e-learning en ICT in het onderwijs.

Tijdens deze conferentie stellen we de vraag hoe e-learning een bijdrage kan leveren voor leefmilieu en energie-educatie om een groot aantal scholen en leerlingen te bereiken, met in het bijzonder vragen zoals:


- hoe energie-educatie en het gebruik van e-learning te integreren in het schoollessenprogramma

- hoe de studenten motiveren deze elektronische middelen systematisch te gebruiken

- hoe de samenwerking tussen de studenten en verschillende scholen te stimuleren via internet

De conferentie 'Energie-educatie, de uitdaging van e-learning in scholen' vindt plaats op dinsdag 7 oktober 2008 te 1000 Brussel. De sprekers en deelnemers zullen naast België (Brussel, Wallonië en Vlaanderen) uit verschillende Europese landen komen. We richten ons naar het onderwijs waardoor het publiek zal bestaan uit voornamelijk personen die eerder een introductie en een overzicht van e-learning en ICT in het onderwijs willen (en niet de technische details van e-learning), dus meer bepaald scholen, overheden en verenigingen. Simultane vertalingen Nederlands, Frans en Engels zijn voorzien.

Het programma

Introductie door Evelyne Huytebroeck, Minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd met Leefmilieu en Energie (Be) De context van energie-educatie en Europese projecten, door Bernd Decker, Europese Commissie, (EACI)
Definitie en criteria voor e-learning door Vincent Goddeeris, klasCement (Be)
Gebruik van e-learning in het leefmilieu en energie-educatie, Alan Morton, Challenge Development Manager - NESTA (UK) Gebruik van het E-PATH platform in het onderwijs over Hernieuwbare Energie in Frankrijk, Pascal Gantet, Institut National de l'Energie Solaire (Fr)
Schoolproject Comenius, gebruik makend van E-learning in een leefmilieuproject, Wim Daems, Sint Dympra-College (Be) Gebruik van internetcalculator voor berekenen ecologische voetafdruk in scholen, Annick Cockaerts, WWF-Belgium (Be) Het E-Tream project, e-learning betreffende Mobiliteit, Thekla Heinel, Beratungs- und Service-Gesellschaft Umwelt (Ge) Gebruik van E-learning in de beroepsopleiding, het Leonardo-project, Hans De Keulenaer, European Copper Institute (Be)

Parallelle sessies : Overzicht van de werking van E-learning

Paneldiscussie over de praktische ontwikkeling van de energie-educatie door e-learning in scholen

Participanten:
Eric Verhulst, IT-Expert voor schooladministratie, SOLA-R Benjamin Nizet, Academic Program Manager - Partners in Learning, Microsoft -Belgium
Aziz Albishari, Adviseur Minister voor Energie Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Julie de Groote, Brussel Parlementslid - Voorzitter voor de 'Commission de l'Education, Communauté Française'
Willy Sleurs, Departement Onderwijs & Vorming, VGC

De conferentie wordt voorgezeten Eddy Deruwe - Algemeen Secretaris - De Stadswinkel-ABEA

U vindt meer en praktische informatie over de conferentie op volgende www.energypath-conference.eu.

Contact:
ABEA / Le Centre Urbain / De Stadswinkel
Bd Anspach 59
1000 Brussel
www.curbain.be
Pierre-Loïc Nihoul

+32 2 219 40 60
pierre-loic.nihoul@curbain.be

URL: http://www.energypath-conference.eu
http://www.energypath.eu
http://www.curbain.be