Internationaal Filmfestival van Vlaanderen


woensdag 24 september 2008

programma 35ste filmfestival gent nu beschikbaar !

35ste Filmfestival Gent focust op wereldcinema en filmmuziek

De 35ste editie van het Filmfestival Gent (7-18 oktober) trekt voluit de kaart van de wereldcinema. Het festival wil hiermee haar lange traditie om cinema uit alle windstreken een forum te geven extra in de verf zetten. De feesteditie kent daarnaast o.a. vijf filmmuziekconcerten, twee tentoonstellingen en de samenwerking met Vooruit onder de noemer Almost Cinema wordt verlengd.

Met meer dan 150 gasten uit alle hoeken van de wereld, 131 films uit 45 verschillende landen en speciale aandacht voor de bewaring van het wereldwijde cinematografisch erfgoed, onderstreept het Filmfestival Gent meer dan ooit de diversiteit van de wereldcinema in het festivalprogramma. Het festival wil hiermee haar lange traditie om cinema uit alle windstreken een forum te geven extra in de verf zetten.

De 35ste editie van het festival vooropent op 6 oktober met Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen. Een dag later volgt in Kinepolis Gent de officiële opening met The Visitor van Tom McCarthy , in aanwezigheid van de drie hoofdacteurs Richard Jenkins, Haaz Sleiman en Danai Gurira. Tegelijkertijd opent in Vooruit het festivalluik Almost Cinema met de vertoning van de documentaire Young@Heart.

Dit jaar bestaat de jury uit Arne Sierens (auteur, België), Andreas Dresen (regisseur, Duitsland), Vibeke Windeløv (producent, Denemarken), Simon Ellis (regisseur ­ winnaar Prix UIP, GB), Corky Hale-Stoller (Muzikante, Amerika) en Philippe Rombi (Componist, Frankrijk). De prijzen worden uitgereikt op woensdag 15 oktober om 12u in het Stadhuis van Gent.

Filmmuziek blijft de specialiteit van het Filmfestival Gent en dat wordt tijdens deze feesteditie gevierd met maar liefst vijf filmmuziekconcerten . Het Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) brengt op 12 oktober in het Kuipke de muziek van topcomponist John Williams die de muziek schreef voor kaskrakers als Jaws, Star Wars, Indiana Jones en Harry Potter. Op 15 oktober volgt een concert met Oscarwinnaar Gabriel Yared, jarenlang de huiscomponist van Anthony Minghella (The English Patient, Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley). Een dag later is Clint Mansell aan de beurt, de vaste componist van cultregisseur Darren Aronofsky (Pi, Requiem for a Dream, The Fountain). Op 17 oktober volgt een uniek filmmuziekconcert met de bekende folkgroep Kadril. Zij brengen een eigenzinnige interpretatie van folk gebruikt in films als Barry Lyndon, Black Cat White Cat, Walk the Line en Shakespeare in Love. Afsluiter van het festival is de 8ste editie van de World Soundtrack Awards met muziek van oa. Tuur Florizoone (Aanrijding in Moscou), Oscarwinnaar Dario Marianelli (Atonement) en David Lynchcomponist Angelo Badalamenti (Twin Peaks, La cité des enfants perdus, Mulholland Drive).

In het Museum Dr. Ghuislain loopt van 3 oktober tot 12 april 2009 de tentoonstelling Het spel van de waanzin, over gekte in film en theater waarvan het festival het filmluik ondersteunt. In het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster loopt van 10 oktober tot 21 december een overzichtstentoonstelling rond het werk van Harold Lloyd . Kleindochter Sue Lloyd zal de tentoonstelling officieel openen op 9 oktober en zal ook de voorstelling van Safety Last! op 9 oktober bijwonen. Filmfestival Gent en Vooruit werken ook opnieuw samen voor Almost Cinema, een programma dat het grensgebied tussen film, muziek en mediakunst aftast.

Filmtalent is er zoals gewoonlijk in overvloed. Onder andere Woody Harrelson, Emmanuelle Béart, Samira Makhmalbaf, Eric Khoo, Walter Salles en Gregory King komen hun nieuwste film voorstellen . Producenten Laurie MacDonald en Walter Parkes ontvangen een Joseph Plateau Honorary Award voor hun indrukwekkende carrière. Daarnaast zakt de hele filmmuziekwereld naar Gent af voor de 8ste editie van de World Soundtrack Awards. Onder hen namen als David Arnold (James Bond), Shigeru Umebayashi, Trevor Jones en vele anderen. Aandacht gaat ook naar de Belgische film met het eredoctoraat voor Raoul Servais, en de Belgische premières van Unspoken (Fien Troch), Vinyan (Fabrice du Welz) en Elève Libre (Joachim Lafosse).

Slotfilm van deze 35ste editie van het festival is The Wrestler van Darren Aronofsky , die op het voorbije Filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw won. Na Venetië is Gent het eerste festival waarop de film te zien is!

Het volledige programma staat vanaf vandaag online. De ticketverkoop start op 25 september online, en aan de voorverkoopkassa's in Vooruit en Fnac Gent op zaterdag 27 september 2008. Naar aanleiding van de 35ste verjaardag van het festival worden de eerste 35.000 filmtickets online verkocht voor slechts 5 euro!

Tickets voor de concerten via Fnac: www.fnac.be - 0900 00 600 (¤ 0,45/min) en Teleticket: www.teleticketservice.com. Voor meer info: www.filmfestival.be - info@filmfestival.be - 09 242 80 60
_________________
Einde persbericht

Voor meer informatie, contacteer persverantwoordelijke Thomas Dierckens: press@filmfestival.be - 0032 9 242 80 79

Het volledige persdossier kunt u downloaden op onze online press desk.