Amnesty International

PERSAANKONDIGING
Amnesty International en Milieudefensie

Opening fototentoonstelling Kadir van Lohuizen 'Olie en onrecht in Nigeria' in aanwezigheid van Nigeriaanse activiste.

Op dinsdag 7 oktober opent de foto-expositie 'Olie en Onrecht in Nigeria' van Kadir Van Lohuizen in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De fotograaf reisde in opdracht van Milieudefensie en Amnesty International drie weken door de Nigerdelta, Nigeria, om in beeld te brengen hoe grootschalige oliewinning in de Niger Delta tot vervuiling en schendingen van mensenrechten leidt.

Speciale gast bij de opening is de uit de Niger Delta afkomstige Alice Ukoko. Deze activiste was één van de getuigen in een rapport van Amnesty International uit 2003 over de gewelddadige onderdrukking van vrouwenprotesten in de Niger Delta. Ukoko is directeur voor de organisatie 'Women of Africa' in Londen. In 2007 stond ze kandidaat bij de gouverneursverkiezingen van de staat Delta.

Tijdens de opening interviewt Vrij Nederland-journalist Harm Ede Botje Kadir Van Lohuizen, Alice Ukoko en vertegenwoordigers van Amnesty International en Milieudefensie.

Achtergrond
De Nigerdelta is een waterrijk mangrovegebied in Nigeria, waar op grote schaal olie wordt gewonnen. De Nigeriaanse overheid en buitenlandse oliemaatschappijen verdienen enorm veel aan de oliewinning. Tegelijkertijd leeft de bevolking van de Nigerdelta in grote armoede en ondervinden zij dagelijks de negatieve effecten van de oliewinning. Olielekkages vervuilen de grond waarop ze hun voedsel verbouwen en het water waarin zij vissen en waarvan ze afhankelijk zijn voor hun drinkwater. Daarnaast veroorzaakt het verspillend affakkelen van gas ernstige luchtverontreiniging.

Opening fototentoonstelling 'Olie en onrecht in Nigeria'. Lokatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143 Amsterdam. Tijdstip: Dinsdag 7 oktober, zaal open 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis.

De expositie is te zien in de maanden oktober en november op de derde etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Oosterdokskade. In deze periode worden ook diverse workshops rondom het thema gegeven. De OBA is elke dag van 10.00 tot 22.00 uur geopend.

Over Kadir Van Lohuizen
Kadir Van Lohuizen begon in 1988 als fotojournalist. Hij heeft in 1997 de 'Zilveren Camera' gewonnen en viel tweemaal in de prijzen bij de World Press Photo. In 2005 won hij de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek en in 2007 won Van Lohuizen de fotoprijs Visa d'Or voor de fotoreportage die hij maakte voor de Franse krant Le Monde in Tsjaad.

Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met:

* Amnesty International, afdeling persvoorlichting, Nicole Sprokel, 020 6264436. http://www.amnesty.nl.
* Milieudefensie, afdeling persvoorlichting, 020 5507 333. http://www.milieudefensie.nl
* Voor fotomateriaal kunt u bellen met Noor (fotobureau Kadir van Lohuizen), 020 616 40 40. http://www.noorimages.com/index.php?id=2095

Het rapport Nigeria: Repression of women's protests in oil-producing Delta region kunt u vinden op: http://www.amnesty.org/en/library/asset/AFR44/008/2003/en/dom-AFR440082003en.html