Ingezonden persbericht



- - - persbericht - - - persbericht - - - persbericht - - - persbericht - - -

debalie | di 7 oktober | de geglobaliseerde glazen bol #10

GGB #10: de Toekomst en De Millenniumdoelen

Opeens waren ze er weer: de Millenniumdoelen. Balkenende en enkele van zijn ambtgenoten hamerden onlangs in New York op naleving van deze mondiale to do list. Want terwijl het korte-termijndenken hoogtij viert (banken, verkiezingen), liggen er ook nog een paar wereldomspannende afspraken voor de langere termijn, onder het motto 'plan de ellende de wereld uit.

Een Balie-serie over de toekomst van het internationale systeem kan niet volledig zijn zonder een discussie over dat toppunt van internationale samenwerking. De tiende aflevering van De Geglobaliseerde Glazen Bol gaat dieper in op de stand van zaken en de toekomst van Millenniumdoelstellingen.

Moderator Wilbur Perlot bespreekt met Richard Kavuma en Wendy Harcourt de vooruitgang van de Millenniumdoelstellingen: waarvoor hebben wij ze nodig en wat is hun status in de toekomst?

De Westerse landen bevinden zich economisch en politiek in een relatieve daling. De macht verschuift naar de snel opkomende landen in het Oosten en Zuiden. Onvermijdelijk heeft dit effect op ontwikkelingshulp. De 'Westerse' argumenten voor hulp (het gelijkheidsideaal, onjuiste distributie van rijkdom en de erfenis van de koloniale geschiedenis, ook wel de white man's burden), krijgen minder gewicht voor de toekomstige supermachten. De gemeenschappelijke argumenten waarop oude en nieuwe mogendheden hun steun aan andere landen funderen zullen in de lijn moeten liggen van hun individuele belangen.

Naast de paneldiscussie gaat GGB-verslaggever Bahram Sadeghi op stap in Amsterdam om mensen te vragen hoe ze zelf zouden kunnen bijdragen aan het bereik van MDG 7: een duurzaam milieu. En wat doet het publiek in De Balie? Verder is op deze avond de tiende aflevering van Visual Foreign Correspondents, gemaakt door Young-hae Chang Heavy Industries.

Bevestigde sprekers:

De ontwikkelingsdeskundige en feministe Wendy Harcourt is redacteur van het tijdschrift 'Developmen' en senior adviseur voor de 'Society for International Developmen' (SID) in Rome. Daarnaast is zij hoofd van 'Women in Development Europe' (WIJD). Zij heeft kritiek op het topdown- en bureaucratische karakter van MDGs en op het algemeen functioneren van de VN. Harcourt heeft meegeschreven aan Women and the Politics of Place and Feminist Persectives on Sustainable Development.

Richard M. Kavuma is een journalist voor de Oegandese krant de Weekly Observer. Ook schrijft hij twee weken per maand voor de Engelse krant The Guardian over de uitvoering van het ontwikkelingsproject IMREF Kantine. In 2007 is hij, naar aanleiding van zijn artikelreeks over de implementatie van de Millenniumdoelen in Oeganda, onderscheiden met de prestigieuze CNN MultiChoice African Journalist 2007 Award. De artikelen zijn ook beschikbaar in boekvorm onder de titel Good policies, bad policing.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie in samenwerking met de Volkskrant en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, TNT en NCDO. Kijk ook op: www.geglobaliseerdeglazenbol.nl.

Praktisch:
datum: dinsdag 7 oktober | 20.00 uur
entree: E 8, - (E 6, - met korting)
livestream: www.debalie.nl/live

Volgende maand in deze serie: slotaflevering

5 november | GGB #11

Conclusie: Richting 'Global Governance'? Met o.a. Jan Pronk voormalig Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Speciale afgezant voor de VN in Soedan.

Terwijl Rusland en de kredietcrisis andermaal bewijzen dat er krachtige en goede samenwerking nodig is op internationaal niveau, lijken instanties als de VN en het IMF eerder aan gezag in te boeten dan te groeien. Met de groei van opkomende landen als China en India wordt steeds duidelijker dat het huidige internationale systeem grote moeite heeft zich aan te passen. Is het einde van de VN nabij? En wat komt er voor in de plaats? Dat zijn de vragen voor de laatste aflevering van De Geglobaliseerde Glazen Bol, een dag na de Amerikaanse presidentverkiezingen. Met i.e.g. Jan Pronk, Bahram Sadeghi, o.l.v. Wilbur Perlot.

---- --