Ingezonden persbericht


Alcoholvoorlichting onderdeel van weerbaarheidstraining scholieren

De lessen 'Kom op voor Jezelf" zijn begin deze maand weer op 14 basisscholen in Utrecht begonnen. Tot eind november volgen kinderen uit groep 7 en 8 deze weerbaarheidstraining. Er wordt onder meer aandacht besteed aan trots zijn op jezelf, grenzen van jezelf en anderen, pesten, groepsdruk, loverboys en kindermishandeling. De gemeente (GG&GD) heeft op drie scholen dit jaar voor het eerst lesuren ingeruimd voor het voorkomen van alcoholgebruik.

In totaal volgen ongeveer 67 leerlingen van basisscholen De Boemerang (locaties Boerhaaveplein en Mariƫndaalstraat) en de Jules Verneschool in Ondiep de weerbaarheidstraining inclusief lessen over alcohol. Bij de weerbaarheidstraining werken de scholen intensief samen met trainers van de GG&GD. In de lessen is veel ruimte voor spel, rollenspellen en technieken om jezelf te verdedigen. De training eindigt in december met een examenles, waarbij ouders aanwezig mogen zijn.

Ouderavond op 7 oktober
Om ouders bij de lessen te betrekken, organiseren de gemeente en De Boemerang een ouderavond op dinsdag 7 oktober 2008. Deze avond duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Wethouder Rinda den Besten (Volksgezondheid en Jeugd) licht aan het begin van de avond toe waarom de training is uitgebreid met alcoholvoorlichting. Daarna geven de trainers van de GG&GD de ouders uitgebreide informatie in de vorm van een workshop. Ouders kunnen zo zelf ervaren wat de training inhoudt. Medewerkers van Centrum Maliebaan (voor verslavingszorg) zijn ook aanwezig om ouders te informeren over de gevaren van alcoholgebruik door (jonge) kinderen. Ook is er aandacht voor de rol die ouders kunnen nemen om dit tegen te gaan. De weerbaarheidtraining met lessen over alcohol wordt (mede)gefinancierd uit de Vogelaargelden voor Ondiep.



Ingezonden persbericht