Ingezonden persbericht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Voorkomen huisuitzetting door huurschuld
De gemeente en de woningcorporaties gaan door met de ontwikkelde aanpak om mensen met huurschuld te ondersteunen en begeleiden, om te voorkomen dat zij uit huis moeten worden gezet. De aanpak is al met succes in praktijk gebracht in Zuilen en wordt nu stadsbreed geïntroduceerd. Vanaf 1 november 2008 kunnen jaarlijks tweehonderd huurders met een huurschuld worden begeleid. De huurders met de meest urgente huurschuld worden door de woningcorporaties aangemeld. Omdat mensen met een huurschuld vaak meerdere problemen hebben, krijgen ze, indien nodig, ook ondersteuning bij problemen op het gebied van werk, sociale contacten of gezondheid.

De woningcorporaties nemen een derde van de kosten voor crisisinterventie en financiële hulpverlening voor hun rekening. De gemeente financiert twee derde. Vervolghulpverlening wordt door de gemeente of Agis (bij AWBZ-indicatie) gefinancierd. In 2005 waren 253 huisuitzettingen bij corporaties, in 2006 waren dit er 175 en in 2007 zijn 170 mensen uit huis gezet. De uitbreiding van de aanpak om huisuitzetting te voorkomen moet bijdragen aan een verdere daling van het aantal huisuitzettingen.

Zuilenaren blij met geboden hulp
Vanaf oktober 2006 draaide het proefproject 'voorkomen huisuitzetting door huurschuld' in de wijk Zuilen. Naast het voorkomen van huisuitzetting, was het doel van dit project het ontwikkelen van een methodiek om financiële problemen en problemen op andere terreinen, bijvoorbeeld gezondheid, sociale contacten of werk aan te pakken. Deze verbreding was nodig, omdat bij 85% van de mensen sprake is van meer problemen dan alleen een huurschuld. De aanpak in Zuilen is een succes. De meeste mensen zijn blij met de geboden hulp en willen graag meewerken. Er zijn in totaal 83 klanten aangemeld. In vier gevallen heeft er ontruiming plaatsgevonden (4,8%). Normaal wordt 33% van de aangezegde ontruimingen ook daadwerkelijk uitgevoerd. De ondersteuning bij financiële problemen, werk en dagbesteding, de lichamelijke en psychische gezondheid, het sociaal functioneren en hulp bij de administratie droeg bij aan het vergroten van de zelfredzaamheid van cliënten. Ook bleek er minder vaak sprake te zijn van een herhaling van het probleem.

Partners
Samenwerkingspartners in de uitvoering zijn de Utrechtse woningcorporaties (Portaal, Bo-Ex, Mitros, SSH en Groenrand Wonen), de gemeente, en hulpverleningsinstellingen zoals wijkwelzijnsorganisaties Portes, Doenja Dienstverlening, Cumulus, Zuwe Welzijn en Centrum Vaartse Rijn.

Begin 2010 is er een evaluatie van de aanpak, waarbij het bereikte resultaat wordt gemeten en wordt gekeken of een verdere uitbreiding van de capaciteit nodig is.

Meer informatie: Anita van Wijnbergen, 030 - 286 10 44


2 Plein Kroonstraat wordt opgeknapt vanuit leefbaarheidsbudget Op initiatief van bewoners wordt het plein voor politiebureau Paardenveld aan de Kroonstraat opgeknapt. Het plein wordt opnieuw bestraat en krijgt een historische uitstraling. Bewoners en ondernemers uit Wijk C dienden een aanvraag in voor het leefbaarheidsbudget. Vandaag heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het plan. Eind dit jaar starten de werkzaamheden.

De bewoners maakten samen met vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel en de politie, die beiden hun hoofdingang aan het plein hebben, een plan. Het plein moet gezelliger worden voor de buurt en toeristen en voorbijgangers en een beter bij de omgeving passende historische uitstraling krijgen. Daarom wordt het plein herbestraat met 'historische' gebakken klinkers. De initiatiefnemers dienden het plan in bij de gemeente met ruim zeventig handtekeningen van buurtbewoners en -ondernemers. De uitvoering is volgens de afspraken in het openbaar ruimteplan.

Omdat de uitvoering van het plan meer kost dan ¤ 50.0000,00 (het maximale bedrag voor grote aanvragen uit het leefbaarheidsbudget), moest het college van burgemeester en wethouders een besluit nemen over het plan. Het college is blij met dit goed uitgewerkte initiatief en de goede samenwerking tussen bewoners, Kamer van Koophandel en politie. Het opknappen van het plein is een al lang bestaande wens van bewoners in Wijk C, de Kamer van Koophandel en de politie. Acht jaar geleden diende de Kamer van Koophandel samen met bewoners ook een plan in bij de gemeente. Dit plan strandde omdat de gemeente destijds geen geld beschikbaar had. Dankzij het leefbaarheidsbudget kan het nu wel worden uitgevoerd.

Meer informatie: Anita van Wijnbergen, 030 - 286 10 44


3 Binnenspeelzaal voor Jong Leven
De gemeente Utrecht draagt ¤ 65.000,00 uit hhet leefbaarheidsbudget bij aan de verbouwing van een kleine zaal voor kinderactiviteiten bij de speeltuin Jong Leven. De openbare speeltuin Jong Leven in de nieuwe Schaakwijk krijgt de beschikking over een ruimte waar kinderen bij slecht weer binnen kunnen spelen. Hiertoe wordt de kleine zaal van voormalig Kibra Hacha (tegenwoordig stichting BOEG) geschikt gemaakt voor kinderactiviteiten. Een binnenspeelplek voor kinderen was al langer een wens van de bewonders van de Schaakwijk. Stichting BOEG en de werkgroep Speeltuin Jong Leven kwamen samen met plan om de kleine zaal in het gebouw aan de Margrietstraat aan te passen.

De kleine zaal moet kindvriendelijk worden ingericht. Dat houdt onder meer in dat er lambrisering wordt aangebracht, het plafond wordt vernieuwd, een veilige vloer wordt aangelegd en elektra en sanitair worden aangepast. Ook komen er extra ramen en wordt de entree aangepast. De totale kosten van de verbouwing bedragen ¤ 195.000,00. De verbouwing wordt voor een derde deel betaald uit het leefbaarheidsbudget Noordwest. Met deze bijdrage is het budget rond.

Meer informatie: Rob Aarsen, 030 - 286 11 48


4 Ruim 160 koop- en huurwoningen aan Kanaalweg Op het perceel Kanaalweg 59 worden 162 koop- en huurwoningen met parkeerkelders rond een binnenhaven gebouwd. Het college is daarvoor een ontwikkelingsovereenkomst met ontwikkelaar Kondor Wessels Projecten aangegaan. De haven is bestemd voor roeisloepen. Bij de binnenhaven is ook ruimte gereserveerd voor een horeca-voorziening (lunchroom).

Ontwikkelaar Kondor Wessels Projecten is sinds 1999 eigenaar van de grond. In 2005 heeft de gemeenteraad de Visie Merwedekanaalzone vastgesteld. Voor dit deelgebied is in de Visie aangegeven dat het een levendig woongebied moet worden. De afgelopen jaren heeft de ontwikkelaar, in overleg met de gemeente, voor het perceel Kanaalweg 59 het woningbouwplan ontwikkeld. Het bouwplan en het inrichtingsplan op een informatieavond op 9 april aan de omwonenden en belanghebbenden gepresenteerd. Naar verwachting start de bouw eind 2009 worden de eerste woningen in 2011 opgeleverd.

Dit woningbouwplan vormt de aftrap voor meer woningbouw in dit deelgebied van de Merwedekanaalzone. Momenteel worden plannen voorbereid voor het terrein van de Overste den Oudenkazerne en de zuidwesthoek aan de Wilhelminalaan. Ook zijn er plannen voor de restauratie van het Jongeriuscomplex.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030- 286 16 83

Het persbericht 'Voortgangsrapportage Aanpak Krachtwijken' kunt u via de link bekijken.