Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, dinsdag 7 oktober 2008

Nieuwe folder over de Limes

In 2006 werd de eerste nationale Limesfolder uitgebracht. De folder bevatte een kaart waar de Limes (de oude Romeinse Rijksgrens) op te zien was en interessante achtergrondinformatie over de Romeinen in Nederland. De folder is inmiddels geheel herzien en vanaf deze week op diverse punten langs de Limes gratis af te halen.

De Limes

De Limes is de grens van het voormalige Romeinse Rijk en het grootste archeologische monument van ons land. Limes is Latijn voor 'grens' en 'pad'. Het pad lag in Nederland langs de oude Rijn en had zijwegen naar de forten en dorpen waar de soldaten met hun gezinnen leefden. Maar het was vooral ook een belangrijke verbindingsroute met een levendige handel. De inheemse bevolking kwam langs de Limes in contact met de Romeinen en zo ontstond er een bijzondere uitwisseling van culturen. En die uitwisseling was er niet alleen in Nederland, maar langs de hele Romeinse grens, die van Engeland naar Oost-Europa, Azië en Noord-Afrika liep. De verschillende culturen beïnvloedden elkaar ruim vierhonderd jaar, van ongeveer 57 voor Chr., toen Caesar voor het eerst de Lage Landen bereikte, tot zo'n 400 na Chr. toen de val van het Romeinse Rijk nabij was.

De Limesfolder

Het verhaal over de Limes en de Romeinse tijd in Nederland is terugvinden in de nieuwe Limesfolder. Archeologisch onderzoek naar de Limes blijft in volle gang en heeft er voor gezorgd dat de vermoedelijke ligging van de Romeinse grens op de topografische kaart ten opzichte van 2006 is aangepast. De nieuwe folder bevat daarnaast ook veel achtergrondinformatie en diverse tips om te Limes eens van dichterbij te beleven.

Bij verschillende VVV's en musea langs de Limes is vanaf deze week de kaart gratis te verkrijgen. Meer informatie over deze distributiepunten en de Limes is te vinden op www.limes.nl

__________________________________________________________________________________________Bijgevoegd : afbeelding voorkant Limesfolder

Programmabureau de LIMES

Judith Nijland, projectcoördinator

(030) 231 75 76

j.nijland@limes.nl