Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 oktober 2008

Vragen lid Van der Veen (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over suïcidaal gedrag bij gebruikers van het medicijn Strattera


1. Bent u op de hoogte van het feit dat de rechter heeft bepaald dat het rapport "Strattera Risk Benefit Assessment" openbaar gemaakt moet worden, dat het CBG heeft afgezien van hoger beroep en dat fabrikant Eli Lilly nog twee weken heeft om in hoger beroep te gaan?


2. Bent u op de hoogte van het feit dat in het gedeelte van het rapport dat nu al is vrijgegeven schokkende cijfers staan ten aanzien van het aantal Strattera-gebruikers met suïcidaal gedrag, en het aantal Strattera-gebruikers dat daadwerkelijk suicide heeft gepleegd?


3. Zijn andere onderzoeken bekend, die aangeven dat Strattera een aantal ernstige bijwerkingen heeft, waaronder een verhoogde kans op suicide?


4. Hoeveel kinderen in Nederland zijn gediagnosticeerd met ADHD? Hoeveel kinderen slikken Strattera resp. Ritalin?


5. Kan aangegeven worden welke bijwerkingen Strattera resp. Ritalin hebben volgens de in Nederland gebruikte bijsluiter en kan aangegeven worden in welke mate deze bijwerkingen zich voordoen?


6. Waarop wordt de diagnose ADHD gebaseerd? Bent u het eens met de stelling dat de diagnose ADHD een subjectieve diagnose is en dat het beter zou zijn als er een protocol opgesteld zou worden voor de diagnose en behandeling van ADHD en verwante stoornissen?


7. Bent u op de hoogte van de resultaten van de onderzoeksgroep van mevrouw Pelsser in Eindhoven, waaruit blijkt dat ADHD behandeld kan worden zonder deze geneesmiddelen? Bent u met mij van mening dat het de voorkeur verdient om kinderen geen geneesmiddelen voor te schrijven, zeker niet wanneer zich ernstige bijwerkingen kunnen voordoen, waaronder een verhoogde kans op suicidaliteit, wanneer goede alternatieven beschikbaar zijn?


8. Is de farmaceutische industrie, naar uw mening, bereid om onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen van Strattera en Ritalin? Bent u van mening dat de overheid hier een verantwoordelijkheid in heeft, zo ja welke?


9. Bent u bereid om het rapport "Strattera Risk Benefit Assessment", wanneer hoger beroep uitblijft aan de Tweede Kamer te zenden, voorzien van uw reactie?


10. Bent u bereid onderzoek te doen naar alternatieven voor de behandeling van ADHD en verwante stoornissen bij kinderen en jeugdigen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl