Gemeente Tilburg

Datum

7 oktober 2008

Convenant gemeente Tilburg en kinderopvang
Afspraken voor goede overgang van kinderen tussen kinderopvang- en onderwijsvoorzieningen
De gemeente Tilburg en een groot aantal instellingen voor de kinderopvang (kinderdagverblijven en peuterspeelzalen) in Tilburg hebben bekrachtigd dat ze samen Bezoekadres gaan werken aan het goed organiseren van overgangen waar kinderen in hun leven mee te Stadhuisplein 130 maken krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de stap van peuterspeelzaal of kinderdagverblijf naar basisschool. Op woensdag 1 oktober jl. hebben zij hiervoor een Postadres convenant ondertekend. Zij werken daarin ook samen met andere voorzieningen, zoals het Postbus 90155 consultatiebureau. 5000 LH Tilburg

Maatwerk op wijkniveau Doorkiesnummer Uitgangspunt is dat kinderen in de gemeente Tilburg gelijke kansen krijgen om zich te 013 542 88 35 ontwikkelingen tot zelfstandige burgers. Om dit te realiseren zijn in het convenant aan de Faxnummer opvang en ontwikkeling van kinderen minimaal de volgende eisen gesteld:
· Kinderen spelenderwijs voorbereiden op het basisonderwijs, zodat de overstap naar het eerste jaar van de basisschool voor het kind zo makkelijk en soepel mogelijk verloopt.

· Het stimuleren van integratie c.q. tegengaan van segregatie.
· Spelen, ontmoeten, leren/ontwikkelen, signaleren van eventuele achterstanden en het bieden van ondersteuning bij het aanpakken van eventuele achterstanden.
· Goede, sluitende en verantwoorde dagarrangementen door een passend aanbod van Servicedienst buitenschoolse opvang, dat de ontwikkeling van kinderen adequaat ondersteunt. Hiervoor moet op wijkniveau maatwerk beschikbaar zijn, met voorzieningen voor opvang Communicatie en scholing die betaalbaar en bereikbaar zijn. Het aanbod in de wijk moet ook aansluiten Faciliteiten op de behoeften van het kind. Verder moeten ouders voldoende keuzevrijheid hebben in Financiële Administratie alle vormen van opvang. Dit alles is vastgelegd in het convenant. Informatisering Personele & Juridische Zaken
Versterkende werking
Wethouder Hugo Backx (Onderwijs en Jeugdbeleid) : "Met de vertegenwoordigers van de kinderopvang zijn we het roerend eens dat het goed is dat de gemeente en de kinderopvang elkaar geregeld ontmoeten. Sinds de wet op de Kinderopvang is de relatie tussen kinderdagverblijven en gemeente aanzienlijk veranderd, maar toch hebben we elkaar nodig en kunnen we elkaar versterken. Zo hebben we het bij de ondertekening gehad over het Centrum voor Jeugd en Gezin Tilburg en de belangrijke rol die de kinderopvang hierin kan spelen. Maar ook de ontwikkelingen rondom het voornemen van staatssecretaris Sharon Dijksma over de harmonisatie van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn besproken. Net als de plannen om het bereik van Voor- en Vroegschoolse Educatie te vergroten. Er zijn dan ook meteen vervolgafspraken gemaakt waarbij ook het onderwijs zal aansluiten."

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.



Gemeente Tilburg