Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 7 oktober    |
|2008                                              |

1. Bureauvergadering van de Assembly of European Regions Op 9 oktober is de bureauvergadering van de Assembly of European Regions in Parijs. Gedeputeerde Onno Hoes woont de vergadering van deze organisatie met 250 leden bij als voorzitter van de commissie voor economie en regionale ontwikkeling.

2. De Heus Ravenstein GS zien geen aanleiding om initiatieven te nemen om de vestigingen van veevoederbedrijf de Heus in Ravenstein en 's-Hertogenbosch bijeen te brengen. Het bedrijf in Ravenstein voldoet niet aan de criteria voor een "nimby" bedrijf (niet-in-mijn-achtertuin). Dit antwoorden GS op statenvragen van de heer R. van Zeeland namens de SP-fractie.

3. Inrichting landelijk gebied De overeenkomst met het Rijk over de uitvoering van de Inrichting Landelijk Gebied (ILG) wordt aangepast. Gedeputeerde Staten stemmen in met de redactionele aanpassingen, administratieve bijstellingen en inpassingen van de geldstromen van het Rijk voor water, de nota Ruimte en leefbaarheid.

4. Natura 2000 De provincie gaat beheersplannen opstellen voor alle Brabantse gebieden die onder Natura 2000 vallen. Samen met Gelderland worden ook beheersplannen opgesteld voor het Brabantse deel van Loevestein/Plompveld/Kornse boezem. Nadat de beheersplannen zijn opgesteld volgt de aanwijzing van de gebieden in het kader van het veiligstellen van de Europese plannen voor het veiligstellen van natuurgebieden (Natura 2000) door de minister van LNV. GS gaan daarmee in op het voorstel van de minister om het proces om te keren. Dit is een reactie op de opmerkingen van maatschappelijke organisaties dat de gevolgen van een aanwijzing tot beschermd natuurgebied niet helder zijn zonder een beheersplan. GS informeren de maatschappelijke organisaties en de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

5. Vergunningen agrarische bedrijven De provincie laat een deel van de werkzaamheden rond de verlening van milieuvergunningen voor agrarische bedrijven die met brij voeren verrichten door de milieudiensten. Daarmee verlengen GS de aanpak die eerder dit jaar gestart werd. De provincie blijft formeel de vergunningverlenende overheid.

6. Natura 2000 GS hebben een zienswijze ingebracht voor het Natura 2000-gebied Loevestein, Pompveld en Kornsche Boezem. Reden daarvoor is dat volgens het ontwerp-aanwijzingsbesluit de rivierdonderpad zou voorkomen in de Brabantse delen Pompveld en Kornsche Boezem. Maar hier is de soort niet gevonden.

7. Basisvoorzieningen Openbaar vervoer De inwoners in Brabant moeten kunnen rekenen op een bepaald niveau van stads-, streek- en buurtbusvervoer. Gedeputeerde Staten geven de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid een overzicht van de ambities van het openbaar vervoer. Een aantal scenario's wordt ter discussie voorgelegd. GS willen het scenario dat de meeste ruimte biedt voor afstemming tussen vraag en aanbod. Tegelijkertijd moeten er extra garanties zijn voor de bereikbaarheid van ziekenhuizen, scholen en landelijk gebied. Aan de hand van een notitie kan de statencommissie de kaderstellende discussie over het basisvoorzieningenniveau en toetsingskader voeren.

8. Werkbezoek Jiangsu Op uitnodiging van de Chinese zusterprovincie van Noord-Brabant, Jiangsu, bezoekt de Commissaris van de Koningin die provincie. De gouverneur van Jiangsu heeft Brabant en andere provincies uitgenodigd om de 30 jarige internationale betrekkingen van Jiangsu te vieren. De Commissaris introduceert parallel hieraan vertegenwoordigers van het Brabants bedrijfsleven rond het thema milieu-innovatie in Jiangsu.

9. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Reusel-de Mierden voor het renoveren van een voormalige bedrijfswoning tbv burgerbewoning aan de Rouwenbogt 3 te Reusel; de gemeente Oisterwijk voor een KPJ voorziening op het terrein van kliniek de Hondsberg; de gemeente Maasdonk voor de aanleg van een kunstwerk langs de A59; de gemeente Boxmeer voor de (tijdelijke) plaatsing van een directiekeet op bedrijvenpark Sterckwijck; de gemeente Aalburg voor het realiseren van een bedrijfswoning aan de Broeksestraat 82 nabij Babylonienbroek; de gemeente Someren voor de realisering van een woonhuis met bijgebouw aan de Lieropsedijk 39; de gemeente 's-Hertogenbosch voor het uitbreiden van het Noord Brabants Museum, renoveren van het waterstaatcomplex, bouw van 6 woningen en de nieuwbouw van het Stedelijk Museum; de gemeente Heusden voor drie bedrijfsverzamelgebouwen aan de Middelweg 17-19 te Nieuwkuijk; de gemeente 's-Hertogenbosch voor het gebruik van een deel van een ruincentrum in Rosmalen voor de verkoop van dieren, diervoeders, dierbenodigdheden en tuinkleding; de gemeente Vught voor het uitbreiden van een supermarkt aan de Rouppe van der Voortlaan 46; de gemeente Boxmeer voor de realisatie van 3 starterswoningen aan de Anthony Dijckstraat; de gemeente Tilburg voor de bouw van kantoortoren Entada.

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan Kerkebogten van de gemeente Eersel gedeeltelijk goedgekeurd, hebben goedkeuring onthouden aan de 2e partiële herziening Buitengebied Halderberge West van de gemeente Halderberge, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Revitalisering Buitengebied van de gemeente Halderberge, hebben een verklaring van geen bezwaar verleend voor het oprichten van een vrijstaande woning met garage en berging aan de Lage Startwijk ong. te Boxmeer, hebben goedkeuring verleend aan wijzigingsplan Buitengebied 1999, Diedensche Uiterdijk van de gemeente Oss, hebben een verklaring van geen bezwaar van de gemeente Breda geweigerd voor legalisering van hoveniersactiviteiten, de herbouw van een kweekkas en het gebruik van de kantine voor vrijestijdsopvang van gehandicapte kinderen op een perceel aan de Kluisstraat 2a te Breda, hebben het wijzigingsplan bestemmingsplan Gemert-Bakel Buitengebied 2006, Paradijs ong. in Elsendorp goedgekeurd en hebben goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan werkgebied Keentsingel - Van Speijkstraat van de gemeente Oss.