Ingezonden persbericht


Persbericht:
Skarsterlân opnieuw koploper in noordelijk klassement MKB vriendelijkste gemeente

Skarsterlân is voor de derde keer op rij verkozen tot de MKB vriendelijkste gemeente van Noord-Nederland. De Friese gemeente kwam beter uit de bus dan Leek en Hoogeveen, de mkb-vriendelijkste gemeente van respectievelijk Groningen en Drenthe. Dat maakte MKB-Noord vandaag bekend tijdens de druk bezochte prijsuitreiking van deze verkiezing, die voor de derde keer werd georganiseerd.

De gemeente Skarsterlân bewijst hiermee eens te meer dat uitverkiezing in 2004 en 2006 geen toevalstreffer is geweest. Skarsterlân blijft zich verbeteren. De ondernemers geven hun gemeente gemiddeld een hoger rapportcijfer dan 2 jaar geleden, en de lokale lasten steken dit maal nog gunstiger af tegen de lasten in andere gemeenten. De afgelopen 2 jaar heeft de gemeente op bedrijventerrein De Ekers samen met de ondernemers actief gewerkt aan het Keumerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (KVO-B).

De winnaar van de provincie Groningen is (net als 2 jaar geleden) de gemeente Leek. De ondernemers in deze gemeente waarderen hun eigen gemeente met een ruime voldoende en bij ondernemers uit andere gemeenten heeft Leek een positief imago. De gemeente investeert in de relatie met ondernemers en in het nieuwe bedrijventerrein langs de A7, Leeksterveld.

De gemeente Hoogeveen stijgt maar liefst 10 plaatsen en is daarmee voor het eerst de MKB vriendelijkste gemeente van Drenthe. De gemeente scoort met name goed op het punt van communicatie en beleid. Hoogeveen zoekt de ondernemers op en betrekt ze bij het beleid.

"Deze verkiezing is voor ons een belangrijk lobby-instrument", aldus voorzitter Riek Siertsema van MKB-Noord, de ondernemersorganisatie met ruim 15.000 leden in Noord-Nederland. "De afgelopen jaren is gebleken dat we hiermee op een positief kritische wijze gemeenten kunnen stimuleren om hun dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. We zien over de gehele linie ook duidelijke verbeteringen. Zo zijn gemeenten bezig met het implementeren van de APOV (Algemene Plaatselijke Ondernemersgerichte Verordening), en het schrappen van regels. Soms gebeurt dit in regionaal verband, bijvoorbeeld in de Veenkoloniën en de A7-zone. Het gaat dus goed, maar we vinden dat er nog altijd een schepje bovenop kan."

Voor het eerst wordt de verkiezing dit jaar ook landelijk georganiseerd. HanzeConnect heeft in opdracht van MKB-Nederland het onderzoek uitgevoerd. Tijdens het Jaarcongres van MKB-Nederland op 10 november a.s. wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

Voor het onderzoek zijn dezelfde criteria gebruikt als twee jaar geleden. Opnieuw is gekeken naar de tevredenheid van de ondernemers, communicatie en beleid met betrekking tot het MKB, de hoogte van de lasten voor het bedrijfsleven en het imago van de gemeente. Er hebben circa 3200 ondernemers meegewerkt aan het onderzoek.

De lijst laat dit jaar, afgezien de positie van Skarsterlân en Leek, interessante verschuivingen zien. Zo rukt de gemeente Ferwerderadiel op naar de 2e plaats en zit ze Skarsterlân op de hielen. Dit heeft de gemeente vooral te danken aan de tevredenheid van de ondernemers. Ten Boer en Menaldumadeel zijn opvallende nieuwe binnenkomers in de top 10. De Friese gemeenten doen het opmerkelijk goed; maar liefst 7 plekken in de top-10 worden bezet door een Friese gemeente. Voor een aantal opvallende dalers, waaronder de gemeente Meppel en Groningen, is er werk aan de winkel. Voor beide gemeenten geldt dat de ondernemers aanzienlijk minder tevreden zijn dan 2 jaar geleden. Ook hebben Meppel en Groningen nu een minder goed imago bij ondernemers uit andere gemeenten.



Ingezonden persbericht