Ingezonden persbericht


persbericht 7 oktober

Erasmus in Rotterdam van start op witte doek

Deze week gaat Erasmus in Rotterdam van start. In de maanden oktober, november en december eert, de geboortestad van Erasmus, één van de grootste denkers van zijn tijd. Als eerste staan het Europees filmfestival Coolpolitics Cinema en het kunstproject Erasmus op Straat op de agenda.

Erasmus was een echte kosmopoliet. Hij woonde en werkte in verschillende Europese steden, waar zijn boeken stonden voelde hij zich thuis. Coolpolitics Cinema laat het moderne Europa zien in 27 recente en nieuwe films en documentaires. Met onder meer de in Cannes bekroonde film Garage (Ierland), de rockumentary Full Metal Village (Duitsland) en de nieuwste film van de gebroeders Dardenne, Le Silence de Lorna (België). Afgezien van films zijn er ook masterclasses van o.a. Eddy Terstall, debatten over de grenzen van Europa en interviews met filmmakers. Alle films draaien in filmtheater Cinerama en zijn gratis toegankelijk. Reserveren is wel verplicht via 010-4115300. Tijdens het festival kunnen bezoekers hun favoriet kiezen voor de publieksprijs. De winnende filmmaker neemt op 13 november deel aan het debat in Zaal de Unie over Europa en wereldburgerschap.

"Heel de aarde is mijn vaderland" is één van de beroemde uitspraken van Erasmus. De wijsheden waar hij bekend om stond, waren niet allemaal van zijn eigen hand. Erasmus putte ook rijkelijk uit Latijnse en Griekse teksten van filosofen en schrijvers uit de oudheid. Vanaf 17 oktober duiken overal in het straatbeeld van Rotterdam bekende quotes van de denker op. Bekende, minder bekende en vaak nog verrassend actueel. De teksten op ondermeer gebouwen en stoeptegels, vormen het kunstproject Erasmus op Straat.

Het programma van Erasmus in Rotterdam is omvangrijker dan de genoemde evenementen. Ook Erasmus Universiteit, Erasmiaans Gymnasium en Erasmus Center for Early Modern Studies organiseren activiteiten in het kader van Erasmus in Rotterdam. Het programma is te vinden op www.erasmusinrotterdam.nl.


---



Ingezonden persbericht