Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Voeding(vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 7 oktober 2008


------

CNV Voeding alleen onder voorwaarden bereid tot medewerking aan reorganisatie bij Grolsch-brouwerij

Nieuwe eigenaar Grolsch-brouwerij zet 80 banen op het spel

De nieuwe eigenaar van de Grolsch-brouwerij, het Zuid-Afrikaanse SAB Miller, heeft dinsdagmiddag aangekondigd circa 80 voltijdsbanen - van de 800 - te willen schrappen. Deze arbeidsplaatsen vervallen vanwege een reorganisatie die SAB Miller wil doorvoeren. Bestuurder Gerard van Dijk van CNV Voeding is ernstig verontrust door dit signaal van de brouwerijdirectie. "Wij dachten hier te onderhandelen over een nieuwe cao, en dan komt ineens dit uit het biervat."

Van Dijk wil heel nauwkeurig van Grolsch weten welke achtergrond deze reorganisatie heeft. "Mijn bond, CNV Voeding, gaat voor werkgelegenheid. En vanuit die gedachte wensen wij niet langer mee te werken aan reorganisaties waarvoor niet een verdraaid goede reden bestaat. Winstmaximalisatie behoort daar absoluut niet bij, laat dat duidelijk zijn. Pas als de onderneming ons, zijn werknemers en onze leden een plausibele reden kan geven dan zijn wij in staat om mee te werken aan een goede afhandeling van deze reorganisatie. Zoniet, dan niet. Lees, dan gaat het de onderneming heel veel geld kosten."

SAB Miller/Grolsch voert aan dat de dalende bierconsumptie en de gestegen verpakkingsprijzen aanleiding geven tot de reorganisatie. De onderneming heeft een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad en hoopt de reorganisatie in 2009 te voltooien.

Bij Grolsch werken circa 800 mensen. De brouwerij in Enschede behoort tot de modernste in zijn soort.