European Union



Brussel, 6 oktober 2008

Catherine Ashton is nieuwe EU-commissaris voor handel

Catherine Ashton is vandaag benoemd tot de nieuwe Europese commissaris voor handel. De benoeming door de Raad volgt op het vertrek van Peter Mandelson die in het Verenigd Koninkrijk als Secretary of State for Business, Enterprise and Regulatory Reform aantreedt. Commissaris Ashton treedt vandaag in functie. Zij zal binnenkort voor de commissie voor internationale handel van het Europees Parlement verschijnen.

Na haar benoeming sprak commissaris Ashton als volgt: "Ik ben verheugd en zeer trots dat men mij voor het ambt van commissaris heeft gevraagd en dat ik mijn bijdrage zal kunnen leveren aan het Europese antwoord op de mondiale uitdagingen waarvoor wij ons gesteld zien. Ik kijk ernaar uit heel binnenkort mijn standpunten aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement kenbaar te maken."
Catherine Ashton werd op vrijdag door de Britse premier Gordon Brown, in overleg met Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso, benoemd.

Achtergrond

Catherine Margaret Ashton, Baroness Ashton of Upholland, Privy Councillor, zat tot dusver voor de Labourpartij in het Britse Hogerhuis; zij was fractieleidster in het Hogerhuis en Lord President of the Council in het eerste kabinet van Gordon Brown in juni 2007. Zij is econome en was in het verleden staatssecretaris op het ministerie van Onderwijs en Vaardigheden, op het ministerie van Constitutionele Zaken en op het ministerie van Justitie. Zij heeft een uitgebreide Europese ervaring en heeft in haar vorige functies onder meer het Verdrag van Lissabon door het Britse Hogerhuis geloodst en aangelegenheden op het gebied van justitie en binnenlandse zaken behandeld.
Voor meer informatie over the EU-handelsbeleid, zie http://ec.europa.eu/trade