Gemeente Lochem


Bewoners Daslook krijgen 'Gouden Schoffel' van gemeente Lochem

Bewoners van de Daslook in Lochem gingen als eerste groep een overeenkomst aan met de gemeente om zelf het openbaar groen in hun straat te onderhouden. Op 4 oktober werd dat feestelijk gevierd. Wethouder Thijs de la Court overhandigde symbolisch een 'Gouden Schoffel' aan de onderhoudsvereniging.

Doel van dit zogeheten 'participatief medebeheer' is dat burgers zelf verantwoordelijk worden voor het openbaar groen in hun straat of buurt. Dit leidt als het goed is tot grotere tevredenheid van de burgers over het openbaar groen, zowel over het onderhoud als over de aanwezige beplanting. Het medebeheer kan ook het 'noaberschap' bevorderen, doordat mensen samen de eigen straat of buurt verfraaien.

Als eerste straat is de Daslook in Lochem met de gemeente een overeenkomst over het groenonderhoud aangegaan. De bewoners hebben een vereniging opgericht en deze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De vereniging krijgt een jaarlijkse onderhoudsvergoeding waarvan de kosten betaald kunnen worden. De buurt heeft gezamenlijke onderhoudsdagen afgesproken; een aantal zaterdagen in het jaar, waarop iedereen komt helpen om het groen te onderhouden. De gemeente geeft aan de onderhoudsvereniging van de Daslook alleen nog adviezen.

De gemeente Lochem hoopt dat meer straten of buurten de handen uit de mouwen willen gaan steken en 'hun' groen zelf gaan onderhouden. Hiermee kunnen de omwonenden ook meepraten over het uit te voeren groot onderhoud aan het openbaar groen in hun straat of buurt.