Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Naar aanleiding uitspraken Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid

PvdA stelt vragen over brandveiligheid woningen in Haarlem

Volgens het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) voldoen honderdduizenden woningen in Nederland niet aan de brandveiligheidseisen doordat scheidingsmuren niet tot het dak zijn doorgetrokken. Gemeentelijke afdelingen bouw- en woningtoezicht zouden daarom strengere controles moeten uitvoeren. Dit werd dinsdag 7 oktober in de Tweede Kamer bevestigd door minister Vogelaar (WWI). De PvdA-raadsleden Helga Koper en Jeroen Fritz willen van het College van B&W van Haarlem weten wat zij met deze aanbevelingen gaat doen. Zij hebben daarom schriftelijke vragen gesteld.

Naar aanleiding van een grote uitslaande brand afgelopen weekend in Zaandam alsmede een soortgelijke brand in de gemeente Haarlemmermeer half augustus van dit jaar concludeert het NIFV dat honderdduizenden woningen in Nederland niet voldoen aan de brandveiligheidseisen. De scheidingsmuren zijn vaak niet tot het dak doorgetrokken, waardoor brand zich onder het dak langs kan verspreiden en een relatief kleine brand in korte tijd kan overspringen naar naastgelegen panden. Vooral bij woningen uit de jaren vijftig en zestig doen deze problemen zich voor, maar ook bij nieuwbouw houden aannemers zich soms niet aan het Bouwbesluit, waarin eisen over brandwerendheid zijn opgenomen.

Deze week is het brandpreventieweek van de brandweer in de regio Zuid-Kennemerland. PvdA-raadslid Helga Koper: "Brandveiligheid is zeer belangrijk. De gemeente Haarlem doet veel aan brandpreventie. Dit jaar wil de gemeente een nulmeting uitvoeren van de brandveiligheid van Haarlemse gebouwen. De PvdA vraagt het College van B&W om daarbij ook de brandveiligheid van woningen mee te nemen, waarbij de door het NIFV gesignaleerde problematiek aan de orde kan komen".

Volgens het NIFV controleren corporaties woningen te weinig op het voldoen aan de brandveiligheidseisen. Maar ook gemeentelijke afdelingen bouw- en woningtoezicht moeten strengere controles gaan uitvoeren en eigenaren zo nodig via aanschrijving verplichten verbeteringen aan te brengen. PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "Een groot deel van de Haarlemse woningen is eigendom van drie corporaties. Wij willen van het College van B&W weten of zij aanleiding ziet om bij de Haarlemse corporaties aan te dringen op een betere controle op brandveiligheid. Maar daarnaast vragen wij ook of de gemeente zelf voornemens is om naar aanleiding van de uitspraken van het NIFV strengere controles uit te voeren bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw en zo nodig gebruik te maken van aanschrijvingen".

*** EINDE PERSBERICHT ***