Universiteit Leiden

Onderzoeker/uitvinder profiteert van opbrengst uit kennisexploitatie

Een onderzoeker/uitvinder krijgt een derde deel van de netto-inkomsten uit de kennisexploitatie van onderzoek waarin hij een aandeel heeft gehad, tot een maximum van EUR 1 miljoen. Dit staat in de Instructie werken voor/met derden (pdf) van de Universiteit Leiden. Hierin zijn alle regels rond werken voor en met derden gebundeld.

Inspanning
De regeling betreft netto-inkomsten uit licenties of andere vormen van verhandeling van intellectueel-eigendomsrechten, uitgezonderd aandelen. Voorwaarde voor de privébeloning is dat de uitvinder zich heeft ingespannen om de kennisexploitatie tot een succes te maken.

Zeggenschap
Als de verdeelsleutel leidt tot een uitvindersvergoeding die boven de EUR 1 miljoen uitkomt, vloeit het meerdere naar een stichting ter aanwending voor universitaire doeleinden, waarbij de uitvinder in belangrijke mate zeggenschap krijgt over de besteding.

Faculteit en holding
Van de netto-inkomsten, gaat verder een derde naar de betrokken faculteit en een derde naar Libertatis Ergo Holding (LEH), een BV van de universiteit. `Netto-inkomsten' zijn de inkomsten na aftrek van bijvoorbeeld octrooikosten en andere kosten van bescherming, externe kosten voor juridisch en ander advies, marketing en werkgeverslasten samenhangend met de regeling.

Toekomstige kosten
Opbrengsten die ten deel vallen aan de faculteit kunnen in overeenstemming met facultair beleid verder intern worden doorverdeeld. Opbrengsten voor LEH worden gebruikt voor de dekking van toekomstige kosten voor kennisexploitatie waaronder het centrale octrooibudget.

(7 oktober 2008/CH)

7/10/2008