GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europees Parlement verbiedt vieze kolencentrales

Brussel, 7 oktober 2008 - Op initiatief van Kathalijne Buitenweg stemden de milieuspecialisten van het Europarlement vandaag in met een maximum CO2-uitstoot voor de productie van elektriciteit. Helaas was er net geen meerderheid voor een serieuze verlaging van de uitstoot in de komende paar jaar. De milieucommissie wilde pas vanaf 2015 eisen stellen aan de kolencentrales.

De allervieste kolencentrales zullen in de toekomst niet meer gebouwd worden als het aan het Europarlement ligt. Vanaf 2015 mogen energiecentrales niet meer dan 500 gram CO2 per geproduceerde kWh elektriciteit uitstoten. Nieuwe kolencentrales stoten nu nog rond de 800 gram CO2 per kWh uit.

Buitenweg: "Mijn oorspronkelijke voorstel beoogde een norm van 350 gram CO2 in 2012. Dat zou een enorme impuls geven aan duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Op zich ben ik wel blij dat er nu voor het eerst een norm komt. Het is alleen wel erg teleurstellend dat we er zo lang op moeten wachten en dat de maximumuitstoot te hoog is om daadwerkelijk een verschil te maken."

In het debat over klimaatverandering vertrouwen Nederland en Groot-Brittannië in hoge mate op de ondergrondse opslag van CO2. GroenLinks vindt dat een grote gok, omdat deze techniek nog onbewezen is. Bovendien wordt dan alsnog geen slag geslagen naar een werkelijk duurzame economie.

Zo wil Buitenweg dat belastinggeld aangewend wordt voor investeringen in echte groene energie. Een meerderheid in het Europarlement stemde er helaas voor om publiek geld in de CO2-opslag te pompen. Buitenweg vindt dit onbegrijpelijk: "Als de prijs voor de uitstoot van CO2 voldoende hoog is, zullen bedrijven vanzelf ervoor kiezen om minder CO2 uit te stoten. Maar ook om zelf te investeren in opslag van CO2. Daar is dan geen publiek geld voor nodig."

GroenLinks vindt het wel goed dat het Europarlement vandaag strenge regels voor de ondergrondse opslag van CO2 aannam."Als het toch gaat gebeuren, dan moet het in elk geval veilig zijn. De CO2 mag niet gaan lekken, omdat dat het klimaatvoordeel alsnog teniet zou doen. Energieproducenten mogen alleen CO2 opslaan op plaatsen waar gegarandeerd kan worden dat het ook onder de grond blijft", aldus Buitenweg.


------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa