Politie Twente

Persberichten Politie Twente dinsdag 7 oktober 2008

Chantal Westerhoff: 053-455 5144

Grote interregionale verkeerscontrole

Haaksbergen

De regiokorpsen van de Politie Twente en Noord-Oost-Gelderland hielden op dinsdag 7 oktober 2008 tussen 13.00 en 18.00 uur een grote controle. Dit in samenwerking met de Belastingdienst Oost, Douane, Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en Duitse politie. De controle vond plaats op een parkeerplaats aan de Eibergsestraat in Haaksbergen. Deze controle draagt bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid en aan het opsporen van criminele activiteiten. De samenwerking tussen beide politiekorpsen en instanties draagt tevens bij aan een betere communicatie en inzicht in werkzaamheden en bevoegdheden.

Op de parkeerplaats waren zogenaamde controlestraatjes ingericht. Hier werden de bestuurders naar toe gedirigeerd door een motoragent. Daar werd de bestuurder door de politie aangesproken en de diverse papieren, zoals rijbewijs, kentekenbewijs, verzekering, APK gecontroleerd. Daarna controleerde de belasting en Douane onder andere op eventuele belastingschulden en het rijden op rode diesel. Tevens legde iedere bestuurder een blaastest of om te controleren of er sprake was van rijden onder invloed van alcohol. De Duitse politieagenten vormden een intermediair wat betreft informatie. Als er een Duitse bestuurder werd gecontroleerd dan raadpleegde de Duitse politieagent de politieregisters in Duitsland op eventuele bijzonderheden en gaf dit door aan zijn Nederlandse collega.

Resultaten:
In totaal werden er 330 voertuigen gecontroleerd. De politieagenten schreven ongeveer 38 bonnen uit aan diverse overtredingen zoals:
- het niet dragen van de gordel
- niet verzekerd voertuig

- mobiel bellen

- gladde banden

- niet goed vast zetten van de lading
- rijden met handelaarkentekenplaten terwijl dit niet is toegestaan
- rijden met blauwe platen op oldtimer zonder ontheffing
- voertuig voorzien van scherpe delen

De Belastingdienst had ongeveer 22 hits. Zij namen 14 voertuigen in beslag. Bij het mobiele kantoor werd in totaal contant 5.471,00 euro afgerekend. Zeven voertuigen werden teruggegeven na betaling en zeven voertuigen werden afgevoerd. Deze dekken echter niet het totale bedrag van 1,8 miljoen euro dat nog openstond. Tevens werd er een voertuig met rode diesel aangetroffen en had een bestuurder een achterstand van 16.000 euro op de BPM.

Zowel de Politie Twente als Noord-Oost-Gelderland en de diverse instanties zijn tevreden over de wijze waarop de controle verlopen is. Dit was de tweede keer dat de controle op deze manier plaats vond. De handhavers merkten dat er goed op elkaar werd ingespeeld en de communicatie prima verliep. Deze controle zal jaarlijks worden uitgevoerd.

---- --