Socialistische Partij

Garandeer plek voor kunstenaars op de NDSM-werf


07-10-2008 * De SP wil dat de kunstenaars in de broedplaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, ook in de toekomst, gegarandeerd een plek in het gebied hebben. Deze mensen hebben het gebied, na het failliet van de werf, weer op de kaart gezet. SP-fractievoorzitter Daniël Peters: "We zullen niet alleen in het stadsdeel pleiten voor garanties voor de kunstenaars. De SP zal dit ook bij wethouder Van Poelgeest aankaarten."
De NDSM-werf is momenteel erg in trek bij ondernemers en ontwikkelaars. Het lijkt er alleen op dat de kunstenaars in al deze ontwikkelingen geen of maar een beperkte plek krijgen. De scheepsbouwloods, waarin de kunstenaars een kunststad hebben gebouwd, wordt binnenkort verkocht aan woningcorporatie De Key/De Principaal. De huurders, verenigd in De Toekomst, zien in het koopcontract niet genoeg garanties voor het voortbestaan en de groei van de broedplaats. Voor de huurders in de voormalige scheepshellingen is helemaal onduidelijk hoe de toekomst eruitziet.

Aangezien zij gezamenlijk de afgelopen jaren al tonnen hebben geïnvesteerd in hun werkplaatsen, willen zij gewaarborgd zien dat zij nog jaren vooruit kunnen en ook kunnen groeien. Het koopcontract stelt echter dat de eigenaar van de loods de broedplaatsfunctie kan uitkopen voor zeven miljoen euro, het bedrag dat de gemeente aan subsidie heeft uitgekeerd om de broedplaats op te bouwen.

Ook bij de plannen voor de ontwikkeling van het gebied lijken de kunstenaars geen rol te spelen. Er is een zeer uitgebreid plan opgesteld, maar mensen die het gebied interessant hebben gemaakt zijn naar eigen zeggen niet gevraagd om hun visie. Peters: "We moeten deze mensen niet als een hindernis beschouwen, we moeten ze koesteren."