Rijksmuseum van Oudheden
PERSBERICHT 18 september 2008

Iraanse luchtfoto's Georg Gerster in Rijksmuseum van Oudheden

Indrukwekkende luchtfoto's en antiquiteiten uit Iran zijn vanaf 8 oktober te zien in de tentoonstelling 'Iran in vogelvlucht' in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Met de combinatie van eeuwenoude voorwerpen uit de museumcollectie en het werk van de internationaal gerenommeerde fotograaf Georg Gerster laat het museum de cultuurhistorische rijkdom en de schoonheid van het landschap van Iran zien, vaak onderbelicht in de huidige berichtgeving.

Het werk van George Gester, in grote lichtschermen en projecties, toont de grote verscheidenheid van het Iraanse landschap. Te zien zijn luchtopnamen van de uitgestrekte woestijn, kobaltblauwe meren en besneeuwde bergen, maar ook befaamde archeologische vindplaatsen en monumenten zoals de 'Torens der Stilte' van de Zoroastriërs, de Perzische koningsstad Persepolis en het meer dan duizend jaar oude culturele centrum Isfahan. De combinatie van de foto's met het beroemde Amlash aardewerk, kostbare zilveren kommen en zijden kaftans biedt een doorkijkje naar het verleden van Iran zoals dat vandaag voortleeft in landschap en cultureel erfgoed. Bruiklenen uit het Wereldmuseum (Rotterdam) en het Haags Gemeentemuseum, zoals een uniek laktableau uit Isfahan, getuigen van de rijkdom van de islamitische tijd. De Iraanse grafisch ontwerper Reza Abedini (o.a. winnaar Prins Claus Prijs 2006) verzorgde de kalligrafieën die de teksten in de tentoonstelling sieren.

Tussen de 35 foto's en de 75 voorwerpen is steeds een inhoudelijk verband. Sommige objecten zijn direct uit het gebied van de foto afkomstig. Soms is er sprake van een meer associatieve relatie. Zo wordt bij de opname van een Sassanidisch paleis prachtige glaswerk uit dezelfde periode getoond.
De Iran-collectie van het Rijksmuseum van Oudheden kan zich internationaal meten. In Nederland is de collectie uniek in omvang, kwalitatieve verscheidenheid en ouderdom.

De Zwitserse fotograaf Georg Gerster fotografeert al ruim 50 jaar de wereld vanuit vliegtuigen, helikopters en ballonnen. In de tentoonstelling is in een film te zien hoe hij te werk gaat. Archeologische vindplaatsen en historische gebouwen staan vaak centraal in Gerster's werk. Het perspectief vanuit de lucht toont niet alleen onverwachte variaties, maar levert ook verrassend artistieke composities op. Gerster maakte de getoonde beelden in de jaren '70 van de vorige eeuw, net voor de val van de Sjah van Iran.

De tentoonstelling is te zien tot en met 8 maart 2009. Bij de tentoonstelling organiseert het museum rondleidingen en lezingen. De Museumshop biedt een 'Iraans' assortiment en werk van Georg Gerster. In december verschijnt de publicatie 'Paradise Lost' met Gersters Iraanse foto's (49,95 Euro). Het Leids Filmfestival (29 oktober t/m 2 november 2008) presenteert in het kader van de tentoonstelling een Iraans filmprogramma.



Rijksmuseum van Oudheden