Universiteit Utrecht


Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

24 september 2008

'De Nederlandse identiteit en de identiteit van de Nederlander'

Utrecht Lezing in Rotterdam door Paul Schnabel

In Nederland wordt vaak gesproken over de Nederlandse identiteit. De felheid waarmee deze discussie wordt gevoerd wijst erop dat er onzekerheid bestaat over die identiteit. In 2007 werd dat nog eens duidelijk in reactie op de woorden van Prinses Màxima 'Dé Nederlander bestaat niet'. Op dinsdag 7 oktober geeft Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht een lezing over de Nederlandse identiteit en de identiteit van de Nederlander.

Wat zijn nu de historische, maatschappelijke en culturele wortels van deze discussies, waar zit de trots en waar de schaamte? Heeft de Nederlander het vertrouwen in gevestigde instituties en politieke partijen verloren en trekt de Nederlander zich terug in zijn individuele cocon? Of zeurt de Nederlander gewoon graag, terwijl wij het toch zo goed hebben. Is er reden tot zorg of tot optimisme? Wat zijn onze beelden en wat zijn de feiten?

Spreker

Prof.dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

De lezing

De lezing is op dinsdag 7 oktober 2008 om 16.00 uur (ontvangst 15.30 uur, borrel na afloop). Locatie: Pompgebouw de Esch, Paleiszaal, Rijnwaterstraat 7-23, Rotterdam.

Aanmelden is verplicht en kan via www.alumni.uu.nl/rotterdam, entree ¤ 10,-.

De 'Utrecht Lezingen in de regio' worden georganiseerd op verschillende plaatsen in Nederland in het najaar. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds in samenwerking met regionale netwerken van Utrechtse alumni. Voorafgaand aan de lezingen wordt het publiek bijgepraat over de ontwikkelingen in het onderwijs en de wetenschap aan de Utrechtse Universiteit. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht. Meer informatie over deze en overige Utrecht lezingen: www.alumni.uu.nl/najaarsprogramma.