Ingezonden persbericht



Onder embargo tot dinsdag 7 oktober 2008

Amsterdam, 6 oktober 2008

LONDEN EN PARIJS BESTE VESTIGINGSLOCATIES IN EUROPA

Londen, Parijs en Frankfurt zijn voor bedrijven de drie beste vestigingslocaties in Europa. Hierna volgen Brussel, Barcelona en Amsterdam.

Brussels treedt dit jaar toe tot de top 5 van de ranglijst (van de 6e naar 4e plaats) ten koste van Barcelona en Amsterdam, die respectievelijk naar de 5e en 6e plaats zakken. De grootste stijgers op de ranglijst zijn regionale steden zoals Zürich (van 10 naar 13), Düsseldorf (van 16 naar 12) en Manchester (van 18 naar 14). Dit zijn uitkomsten van de European Cities Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de beste vestigingslocaties voor bedrijven in Europa van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Londen staat al sinds 1990 aan de top van de ranglijst. Deze stad scoort het best op de helft van de twaalf factoren op basis waarvan de ranglijst is samengesteld, zoals toegang tot markten, beschikbaarheid gekwalificeerd personeel, telecommunicatievoorzieningen en internationale transportverbindingen. De Engelse hoofdstad scoort echter minder goed op het gebied van personeelskosten, prijs van kantoorruimte en milieuvervuiling.

Beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel steeds belangrijker

De ranglijst voor de European Cities Monitor is samengesteld op basis van de score per stad op twaalf verschillende factoren en hoe belangrijk senior managers deze factoren vinden. Net als vorig jaar is de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel voor de managers de belangrijkste factor. Daarna komen toegankelijkheid van markten en klanten, kwaliteit van telecommunicatievoorzieningen en internationale transportverbindingen.

Amsterdam nog steeds aan top als vestigingslocatie

Sinds het eerste jaar dat de European Cities Monitor werd uitgevoerd (1990) behoort Amsterdam tot de zes beste vestigingslocaties van de ranglijst. Dit jaar daalt Amsterdam wel van de 5e naar de 6e plaats, maar het beeld van de van de afgelopen jaren zet zich door: toenemende convergentie van de kopgroep van Europese steden (achter onbetwiste top 3 Londen, Parijs en Frankfurt). Amsterdam is in de slag met Barcelona en Brussel om de 4e , 5e en 6e plaats. Baldwin Poolman, Managing Partner van Cushman & Wakefield in Amsterdam: "Amsterdam wordt nog steeds erkend als een goede vestiginglocatie voor bedrijven, maar om die koppositie te behouden is het heel belangrijk om je te blijven onderscheiden en speelt citymarketing een steeds grotere en belangrijkere rol."

Amsterdam scoort goed op de voor ondernemers belangrijkste indicator van het stedelijk vestigingsklimaat: beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Hierop is Amsterdam gestegen van de 6e naar de 5e plaats. De score van Amsterdam is in 2008 op twee andere factoren gestegen: de

levensstandaard voor personeel en geen milieuvervuiling. Poolman: "Het is een goed teken dat Amsterdam steeds beter scoort op 'softe' vestigingsfactoren die steeds belangrijker worden in de hedendaagse kenniseconomie en dus ook voor de aantrekkingskracht van Amsterdam".

Amsterdam scoort verder goed op de volgende factoren:

- Gesproken talen (2)

- Externe transportverbindingen (4)

- Toegankelijkheid markt en klanten (5)

Amsterdam scoort minder goed op de volgende factoren:

- Reizen in de stad (intern transport) (van 4 naar 9)

- Kwaliteit van telecommunicatievoorzieningen (van 7 naar 10)

- Voorwaarden vanuit de overheid (belastingen/financieel) (van 9 naar 12)

- Beschikbaarheid van kantoorruimte (van 15 naar 17)

Voor het onderzoek is de internationale managers ook gevraagd naar welke stad het meeste doet om zichzelf te verbeteren. Amsterdam scoort hierop in 2008 - na jaren van een neergaande lijn - beter dan de afgelopen vier jaar.

Expansie van bedrijven

§ Net als vorig jaar kan Moskou in de komende vijf jaar de grootste toeloop verwachten van nieuwe bedrijfsvestigingen. Van de 500 bedrijven die aan het onderzoek deelnamen verwachten er 44 in Moskou een vestiging te openen.

§ Amsterdam kan in de komende vijf jaar van 13 ondervraagde bedrijven een vestiging verwachten.

§ Steden in Centraal- en Oost-Europa blijven populair als nieuwe vestigingslocatie: Praag, Warschau, Boedapest en Boekarest kunnen ook een flink aantal nieuwe vestigingen verwachten.

§ Van de meer traditionele zakensteden zijn Parijs, Londen, Madrid en Barcelona het populairst.

/EINDE